Is het tijd om een nieuwe vloer voor je badkamer te kiezen? Laten we eens goed kijken naar welke vloeren het meest geschikt zijn voor deze ruimte. We gaan dieper in op de eigenschappen die belangrijk zijn voor een vloer in de badkamer, zodat je weet waarop je moet letten bij het maken van je keuze. Vervolgens gaan we dieper in op verschillende vloeren die tegenwoordig een populaire keuze zijn voor de badkamer. En ja, ook hout is er daar één van!
Belangrijke eigenschappen voor een badkamervloer
We brengen dagelijks behoorlijk wat tijd door in de badkamer, en daarom is het kiezen van de juiste vloer van groot belang. Wanneer je in je badkamer bent, wil je je graag comfortabel voelen. Een goede vloer helpt enorm bij het creëren van comfort. Hieronder hebben wij enkele eigenschappen op een rij gezet, waarop je moet letten bij het kiezen van een nieuwe vloer voor je badkamer.
- Waterbestendigheid – Omdat de badkamer een vochtige omgeving is, is het essentieel om een vloer te hebben die bestand is tegen water. Hiermee voorkom je schade en zorg je ervoor dat je vloer er langdurig mooi uitziet.
- Antislip – Veiligheid staat voorop in de badkamer, vooral omdat de vloer vaak nat wordt. Kies daarom voor een vloer met antislip eigenschappen om uitglijden te voorkomen en extra stabiliteit te bieden, zelfs op een natte ondergrond.
- Onderhoudsgemak – Hygiëne is cruciaal in de badkamer. Kies een vloer die gemakkelijk schoon te maken is en weinig onderhoud vergt. Een vloer die bestand is tegen vlekken en schimmelvorming is een grote plus.
- Duurzaamheid – Badkamervloeren moeten bestand zijn tegen dagelijks gebruik en slijtage. Kies voor duurzame materialen die lang meegaan. Zo kun je nog lang genieten van je vloer. Het vervangen van je vloer is immers niet goedkoop, dus je wilt er lang van kunnen genieten.
- Stijl – De uitstraling van je badkamervloer is eveneens belangrijk. Kies een materiaal dat past bij de algehele stijl en sfeer van je badkamer. De vloer heeft een enorme impact op het uiterlijk van je badkamer, dus denk goed na over zaken als het materiaal, de kleur of patronen. Wanneer de vloer ligt, kun je niet meer terug.
Tegelvloeren
We bijten het spits af met tegelvloeren voor je badkamer. Vloertegels zijn een veelvoorkomende keuze en dat is niet zonder reden. Tegelvloeren bieden namelijk talloze voordelen wat ze een ideale keuze voor je badkamer maakt. Waaronder:
- Onderhoudsarm: Je hoeft er niet veel aan te doen om ze mooi te houden.
- Makkelijk schoon te maken: Even een dweil erover en ze zien er weer als nieuw uit.
- Duurzaam: Ze gaan lang mee en je hoeft ze niet vaak te vervangen.
- Relatief voordelig: Vooral als je restpartijen kunt vinden.
- Geschikt voor vloerverwarming: Misschien wel het meest belangrijkste voordeel: ze zijn zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming. Je wilt natuurlijk geen koude voeten hebben in de badkamer.
Een ander mooi voordeel van een tegelvloer is dat je tegenwoordig niet meer vastzit aan de standaard tegeluitstraling. Ze kunnen eruitzien als houten planken, natuursteen of zelfs een gietvloer. Ook kun je spelen met de vorm en het legpatroon van de tegels, dus je hebt veel mogelijkheden om de vloer volledig naar je eigen hand te zetten qua uitstraling.
Een ander belangrijk aspect is de milieuvriendelijkheid. Vloertegels worden meestal gemaakt van keramiek, wat een natuurlijk materiaal is en volledig recyclebaar. Bovendien gaan tegels lang mee, wat betekent dat je minder vaak een nieuwe vloer hoeft te kopen, wat goed is voor het milieu en je portemonnee. Het productieproces van tegels kan wel veel energie kosten, maar je kunt letten op keurmerken zoals het Europees Ecolabel of het C2C-keurmerk (cradle to cradle) om milieuvriendelijkere opties te vinden.
PVC vloeren
PVC is een uitstekende keuze voor badkamervloeren. Het is een kunststof vloer die er geweldig uitziet en het uiterlijk van andere vloertypes kan nabootsen, zoals luxe natuurstenen tegels of klassiek parket. PVC-vloeren zijn ook relatief betaalbaar en gaan lang mee, tot wel 30 jaar.
Een groot voordeel van PVC is dat het warm aanvoelt aan je voeten, zelfs zonder vloerverwarming. Het is ook geschikt om te combineren met vloerverwarming. Daarnaast is PVC niet erg hard, dus als je per ongeluk iets laat vallen, is de kans op beschadiging kleiner dan bij sommige andere vloeren.
Wat betreft milieuvriendelijkheid lijkt PVC misschien niet ideaal omdat het van kunststof, dat afgeleid is van aardolie, wordt gemaakt. Maar het kan worden gerecycled, en je kunt zelfs kiezen voor PVC-vloeren die zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Bovendien gaat PVC lang mee, wat betekent dat je minder vaak een nieuwe vloer hoeft te kopen. Over het algemeen is één vloer in 30 jaar veel milieuvriendelijker dan 6 vloeren in dezelfde periode.
Houten vloeren
Houten vloeren in de badkamer? Het kan, maar je moet de juiste voorzorgsmaatregelen nemen. Gebruik gelamineerd parket in plaats van massieve houten planken, en zorg ervoor dat de vloer goed verlijmd en met geschikte materialen geïmpregneerd en afgedicht is. Je kunt er wel op dweilen en nat uit de douche stappen, maar direct douchen op een houten vloer is geen goed idee.
Als je een houten vloer in de badkamer wilt, besluit dan om een aparte douchecabine te installeren of een ander type vloer in het douchegedeelte te leggen. Belangrijk is om een effectief ventilatiesysteem te hebben dat vocht snel afvoert, omdat hout niet goed bestand is tegen grote schommelingen in luchtvochtigheid.
Je moet ook de vloer na elk bad- of douchegbruik goed droogmaken en de vloer om de paar jaar opnieuw behandelen (schuren, impregneren en afdichten) om deze in goede staat te houden. Houten vloeren vereisen meer onderhoud dan andere vloertypen.
Het is raadzaam om een professional in te schakelen voor de installatie van de houten vloer, omdat deze nauwkeurig moet worden gelegd en speciale lijm en kit nodig heeft om vochtproblemen te voorkomen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat houten vloeren niet geschikt zijn voor vloerverwarming.
Oftewel: een houten vloer in je badkamer is mogelijk, maar er zitten wel behoorlijk wat haken en ogen aan.
Gietvloer
Gietvloeren zijn vloeren die ontstaan door een dunne laag vloeibare kunststof over de ondergrond te gieten. Ze kunnen in allerlei kleuren worden gemaakt, maar vaak hebben ze de uitstraling van beton. Als je een strak, modern uiterlijk wilt zonder plinten, is een gietvloer ideaal. Doordat er geen naden of voegen in zitten, zorgt een gietvloer ook voor een ruimtelijk effect.
Niet alle gietvloeren zijn geschikt voor de badkamer. Kies voor polyurethaan, epoxy of een cementgebonden gietvloer, omdat andere soorten niet goed tegen vocht kunnen.
Gietvloeren zijn gemakkelijk schoon te maken omdat ze geen voegen, naden of hoekjes hebben. Ze kunnen ook goed worden gecombineerd met vloerverwarming.
Het belangrijkste nadeel van gietvloeren is de prijs: ze zijn vrij duur, met kosten variërend tussen de 75 en 130 euro per vierkante meter. De installatie is een specialistische klus en moet worden uitgevoerd door experts.
Kurkvloer
Een minder bekende maar veelbelovende optie is de kurkvloer. Kurk kan, net als PVC, verschillende uiterlijken aannemen, zodat je een kurkvloer kunt kiezen die bij jouw smaak past. Sommige kurkvloeren behouden het kenmerkende uiterlijk van kurk, terwijl andere een toplaag hebben met een print.
In tegenstelling tot onbehandelde kurk, die niet geschikt is voor vochtige ruimtes, kun je kurk goed beschermen tegen water door het te verlijmen en af te werken met speciale lak.
Dankzij de unieke celstructuur van kurk, gevuld met lucht, voelt het altijd warm aan. Het is ook geschikt voor vloerverwarming en heeft uitstekende geluiddempende eigenschappen, wat handig is als je van rust houdt. Bovendien veert kurk een beetje mee, waardoor het comfortabel is om op te lopen. Wel zo lekker in de badkamer.
Vanuit milieuoogpunt is kurk een interessante keuze. Het heeft uitstekende isolerende eigenschappen, wat betekent dat het warmte vasthoudt en je energie bespaart. Kurk is een natuurlijk product en de productie ervan is milieuvriendelijk. Kurk wordt geoogst door de schors van de kurkboom te verwijderen, waarna de boom gewoon doorgroeit en nieuwe kurk produceert die na enkele jaren opnieuw kan worden geoogst. Er zijn geen pesticiden of extra irrigatie nodig. Kurk is volledig biologisch afbreekbaar en kan worden gerecycled.
Kurk is ook niet extreem duur, met prijzen variërend tussen de 25 en 60 euro per vierkante meter. Veel kurkvloeren zijn verkrijgbaar in klikbare planken of tegels, wat zelf installeren relatief eenvoudig maakt. Als je ervoor kiest om het te laten installeren, komen er natuurlijk extra kosten bij.
De juiste vloer voor jouw badkamer kiezen
Het kiezen van de perfecte vloer voor je badkamer is een persoonlijke keuze die afhangt van jouw specifieke behoeften en situatie. Denk bijvoorbeeld aan het feit of je alleen woont en het geluidsniveau niet zo belangrijk vindt, maar wel graag een warme vloer hebt om met blote voeten op te lopen. Aan de andere kant, als jij en je partner op verschillende tijden gebruikmaken van de badkamer, kan geluiddemping juist cruciaal zijn zodat de andere rustig in bed kan blijven liggen zonder lawaai. Het draait allemaal om wat voor jou het meest belangrijk is.