Het schoonmaken van een houten vloer lijkt misschien een grote taak, maar eigenlijk kun je het op verschillende niveaus aanpakken, afhankelijk van hoe vuil de vloer is. Je kunt kiezen voor lichte schoonmaak, matige reiniging of een grondige schoonmaak, afhankelijk van hoe intensief je de vloer gebruikt en of je bijvoorbeeld een deurmat hebt om vuil buiten te houden.
Het weer speelt ook een rol. Als het heeft geregend, breng je mogelijk meer vuil mee naar binnen, wat er voor kan zorgen dat je je houten vloer vaker moet schoonmaken. Het is handig om te begrijpen hoe een houten vloer is opgebouwd, omdat dit je helpt te begrijpen hoe je deze het beste kunt schoonmaken. Er zijn dingen die je zeker wel moet doen en dingen die je zeker moet vermijden bij het schoonmaken van een houten vloer. Maar, daar gaan we je alles over vertellen in dit artikel. Zo ben jij goed voorbereid op je klus.
Hoe is een houten vloer opgebouwd?
Hout is een natuurlijk materiaal en heeft net als onze huid kleine poriën, zij het op een andere manier. Dit geldt voor zowel massief hout als lamelparket, vooral de soorten met 2 of 3 lagen.
Wanneer hout uitzet en krimpt, veranderen ook de grootte van deze poriën. Als een houten vloer bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan water, kunnen de poriën groter worden. Hierdoor kan de beschermende coating op de vloer kleine scheurtjes krijgen, waardoor water of damp kan binnendringen. Dit kan leiden tot slijtage van de vloer en de coating.
Dit geldt voor alle houten vloeren, inclusief lamelparket, omdat ze allemaal een massieve houten toplaag hebben. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het schoonmaken en onderhouden van je houten vloer.
Wat moet je zeker niet doen bij het schoonmaken van je houten vloer?
Nu begrijpen we dat hout veel kleine gaatjes heeft. Hout en overmatig vocht zijn geen goede combinatie. Dus als je je vloer op de ouderwetse manier met een natte dweil wilt schoonmaken, gebruik je eigenlijk te veel water. Het is geen goed idee om een emmer water te vullen en de vloer flink nat te schrobben met een borstel op een stok, om hem later droog te dweilen. Dit kan prima werken voor tegels, maar niet voor houten vloeren.
Het gebruik van stoomreinigers is ook niet aan te raden. De hete stoom die onder druk uit de machine komt, kan in de naden en voegen van het hout terechtkomen, waardoor de planken kunnen uitzetten. In sommige gevallen kan de verbinding zelfs zwakker worden, waardoor de planken op termijn los kunnen raken. Dit geldt vooral voor lamelparket, waarbij de toplaag kan loslaten van de onderlaag.
Bij gelakte vloeren is het belangrijk om niet zomaar een allesreiniger of groene zeep te gebruiken, omdat sommige van deze producten een laagje achterlaten dat de glans van de lak kan verminderen. Als je de houten vloer een beetje wilt laten glimmen, kun je hem opwrijven met een droge doek, waardoor hij iets meer gaat glanzen. Bij houten vloeren die met olie zijn behandeld, kun je meestal wel een allesreiniger gebruiken.
Gebruik nooit een schuurspons op een houten vloer. Het gebruik van zo’n spons kan de laklaag ernstig beschadigen, vooral als het om een geoliede vloer gaat. Met een schuurspons kun je een houten vloer schuren en daardoor beschadigen.
Wat moet je vooral wel doen bij het schoonmaken van een houten vloer?
Tegenwoordig hebben we microvezeldoeken en bijpassende stokken om het schoonmaken van een houten vloer veel gemakkelijker te maken. Microvezeldoeken nemen slechts een beperkte hoeveelheid water op, in tegenstelling tot katoenen dweilen. Als je water van de vloer wilt verwijderen, gebruik je een droge doek of dweil en geen microvezeldoek.
Om de microvezeldoek te gebruiken, dompel je hem in water, knijp je hem uit tot ongeveer de helft nat is, en test je of dit niet te nat of te droog is. Te nat is niet goed, en als het te droog is, moet je de doek vaker nat maken. Zoek de juiste balans.
Voordat je gaat dweilen, open je ramen en deuren zodat vocht snel van de vloer kan verdampen. Ventilatie versnelt het droogproces. Dweil de vloer in de richting van de planken en niet dwars over de planken, omdat vocht anders gemakkelijk in de groeven kan komen, en dat is niet de bedoeling.
In de supermarkt en de speciaalzaak voor parketvloeren vind je allerlei merken en opties om een houten vloer schoon te maken. Het ene merk belooft een glanzende vloer, het andere belooft betere bescherming. Om zeker te weten hoe je de vloer moet schoonmaken, is het belangrijk om te weten hoe de vloer is afgewerkt, oftewel welk type product er is gebruikt.
Hier zijn enkele veelvoorkomende afwerkingen:
- Urethaanolie: Deze olie wordt minstens twee keer aangebracht om het hout te verzadigen en de poriën te sluiten. Voor het schoonmaken kun je een allesreiniger gebruiken als je te veel olie hebt aangebracht en de vloer glanst.
- Oxidatieve olie: Deze olie kan slechts één keer op de vloer worden aangebracht omdat een tweede laag niet kan drogen. Gebruik weinig water en wees voorzichtig. Een gewone allesreiniger is geschikt.
- Trip trap, bijenwas en zepen: Deze producten zijn speciaal ontwikkeld en moeten strikt volgens de gebruiksaanwijzing worden gebruikt om schade aan de vloer te voorkomen.
- Waxolie: Waxolie creëert een filmlaag op het hout en sluit de poriën. Voor het schoonmaken en onderhoud is een allesreiniger voldoende.
- Polymeren en lakken: Dit zijn coatings die chemisch uitharden. Bij matte coatings kun je een allesreiniger gebruiken, maar bij enige glansgraad is een lakreiniger nodig om geen strepen achter te laten op de planken. Je kunt ook dweilen met een flinke scheut schoonmaakazijn om het vuil goed te verwijderen zonder strepen achter te laten.
Heb je specifieke vlekken in je houten vloer? Lees dan hier hoe je vlekken uit je houten vloer verwijdert.
Grote schoonmaakbeurt
Heb je een polishlaag op je houten vloer die je wilt vernieuwen of verwijderen? Misschien is er te veel vet op de vloer gekomen, bijvoorbeeld na een feestje. Hier is hoe je dit kunt aanpakken:
- Begin met het dweilen van de houten vloer met een microvezeldoekje dat vochtig is gemaakt met water en een beetje Power Cleaner. Hiermee kun je de oude polish, vet en was van de vloer verwijderen. Als het niet in één keer lukt, laat de vloer dan goed drogen en herhaal het proces. Vervolgens kun je de vloer dweilen met water en azijn om eventuele resten te verwijderen.
- Wees voorzichtig met het gebruik van ammoniak in het water, vooral als de coating op de vloer niet goed gesloten is en het een eiken vloer betreft. In dit geval kan ammoniak reageren met het aanwezige tannine in eiken, wat bruine vlekken kan veroorzaken.
- Soms willen we ook de groeven of naden tussen de planken grondig reinigen. Gebruik hiervoor een zachte borstel en maak deze vochtig met water en azijn. Zorg ervoor dat je niet te veel water gebruikt. Borstel in de richting van de planken en maak kantelende bewegingen met de borstel om vuil uit de naden omhoog te halen. Gebruik geen scherpe voorwerpen, omdat deze de vloercoating kunnen beschadigen. Een stukje stevig karton of dun hard plastic van een oude fles kan helpen als je niet goed bij de groeven kunt komen.
- Als er zwarte strepen op de vloer zijn die niet gemakkelijk verdwijnen met normaal dweilen, kun je ze voorzichtig wegvegen met een gummetje. Doe dit echter niet op een geoliede vloer, omdat je daarmee lokaal de olie kunt verwijderen. Als alternatief kun je Power Cleaner gebruiken of een beetje wasbenzine of een sticker verwijderingsvloeistof op een katoenen doek of oud textiel aanbrengen. Vermijd het gebruik van thinner of aceton.
Let op: als je een houten vloer niet goed onderhoudt en schoonmaakt, kan de vloer verloederen. Wanneer de vloer er niet meer goed uit ziet, kun je de houten vloer verwijderen en een nieuwe houten vloer leggen.