Hoeveel laminaat heb je nodig

Heb je de laminaatvloer van je dromen gekozen? Dan is het tijd om het laminaat te bestellen! Je hebt een idee van hoeveel vierkante meters laminaat je nodig hebt en begint vol enthousiasme met het leggen van je prachtige laminaatvloer. Alles lijkt perfect te gaan totdat je bijna klaar bent en je beseft dat je óf te veel, óf te weinig laminaat hebt gekocht. Dat is zonde! Het verkeerd inschatten van de hoeveelheid laminaat kan leiden tot onnodige kosten en vertragingen. In deze handleiding laten we je zien hoe je de juiste hoeveelheid laminaat kunt berekenen, rekening houdend met snijverlies, en benadrukken we het belang van nauwkeurige metingen.

Hoeveel m2 laminaat heb je nodig voor jouw project: volg deze stappen

Klaar om te meten? Meetlint in de hand en gaan! Maar soms is de ruimte die je met laminaat wilt bedekken niet netjes vierkant. Het kan zelfs voorkomen dat er hoekjes en obstakels zijn. Geen zorgen, je kunt nog steeds de oppervlakte van de ruimte en de benodigde vierkante meters laminaat berekenen:

  1. Verdeel de ruimte: Als de ruimte geen perfecte vierkante vorm heeft, verdeel deze dan in verschillende vierkante of rechthoekige delen. Dit maakt het meten en berekenen per deel veel eenvoudiger.
  2. Meet de lengte en breedte: Meet de lengte en breedte van elk vierkant of elke rechthoek die je hebt gecreëerd. Zorg ervoor dat je zo nauwkeurig mogelijk meet.
  3. Bereken de oppervlakte (m²): Voor elk vierkant of rechthoek, vermenigvuldig je gewoon de lengte met de breedte van dat specifieke deel. Bijvoorbeeld, als een vierkant 4 meter lang en 5 meter breed is, is de oppervlakte (4×5=) 20 vierkante meter.
  4. Totaaloppervlakte: Als je de ruimte hebt verdeeld in meerdere vierkante of rechthoekige delen, tel dan de oppervlakte (in vierkante meters) van al deze delen bij elkaar op om de totale oppervlakte van de ruimte te berekenen.
  5. Let op snijverlies: Je hebt nu de totale oppervlakte van de ruimte, maar wacht even! Als je deze hoeveelheid laminaat koopt, moet je rekening houden met snijverlies. Snijverlies is extra laminaat dat je nodig hebt voor hoeken, obstakels en om het gewenste legpatroon te kunnen realiseren. Over hoe je snijverlies berekent, lees je hieronder meer.

Hoeveel snijverlies moet je rekening mee houden?

Bij het leggen van laminaat is het heel belangrijk om te bedenken dat je wat extra laminaat nodig hebt om onregelmatige vormen en patronen in je ruimte te kunnen bedekken. Dit extra laminaat noemen we “snijverlies.” Hoeveel extra je nodig hebt, kan variëren, vooral afhankelijk van het patroon dat je wilt creëren. Over het algemeen wordt in de laminaatindustrie een gemiddeld snijverlies van 10% aanbevolen, wat betekent dat je meestal 10% extra laminaat moet kopen. Maar het exacte percentage kan verschillen, afhankelijk van de fabrikant en de specifieke omstandigheden van je installatie. Daarom is het altijd slim om te kijken of de fabrikant van het laminaat specifieke richtlijnen heeft voor snijverlies voor hun laminaatvloer.

Hoeveel extra laminaat heb je nodig?

Bij het leggen van laminaatvloeren kiezen mensen vaak voor een recht patroon, waarbij de planken evenwijdig aan elkaar worden geplaatst. Voor dit patroon wordt meestal aanbevolen om ongeveer 10% extra laminaat aan te schaffen als snijverlies. Dit betekent dat je het aantal vierkante meters dat je nodig hebt kunt berekenen door 10% van de totale oppervlakte op te tellen. Laten we zeggen dat je kamer 20 vierkante meter is en je rekening houdt met 10% snijverlies. In dat geval heb je 2 vierkante meter extra laminaat nodig, wat betekent dat je in totaal 22 vierkante meter laminaat moet kopen.

Hoe zit het dan bij visgraat laminaat en Hongaarse punt?

Als je van plan bent om je laminaatvloer te leggen in een chique patroon zoals visgraat of Hongaarse punt, moet je meestal rekening houden met een hoger snijverlies, meestal ongeveer 15%. Het is belangrijk om dit verhoogde percentage toe te passen bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid laminaat. Stel je hebt een kamer van 20 vierkante meter en je denkt aan 15% snijverlies, dan heb je 3 vierkante meter extra laminaat nodig voor het visgraat- of Hongaarse punt-patroon, dus in totaal heb je 23 vierkante meter laminaat nodig.

Nauwkeurig meten? Gebruik deze handige tips!

Als je exact wilt weten hoeveel laminaat je moet kopen, is het de moeite waard om even de tijd te nemen voor het opmeten van de ruimte. Hoewel het meten van de kamer een nauwkeurige taak kan zijn, zul je, als je eenmaal klaar bent, precies weten hoeveel laminaat je nodig hebt. Dit is ook handig voor de ondervloer, want het aantal vierkante meters laminaat dat je nodig hebt, komt overeen met het aantal vierkante meters ondervloer! Hier zijn nog enkele tips om de ruimte nauwkeurig te meten.

  1. Zorg ervoor dat je de breedste en langste delen van de ruimte meet voor de meest precieze metingen.
  2. Het kan helpen om een tekening of schets van de kamer te maken om eventuele ingewikkelde vormen en uitsparingen duidelijk te zien.
  3. Gebruik moderne meetinstrumenten voor nauwkeurige metingen.
  4. Aarzel niet om hulp te vragen van iemand anders; samen zie je vaak meer dan alleen.

Hoeveel pakken laminaat heb je nodig voor jouw project

Als je de grootte van je ruimte hebt berekend met de bovenstaande stappen, weet je waarschijnlijk nu hoeveel vierkante meters laminaat je nodig hebt. Maar hier is iets om rekening mee te houden: de prijs van laminaat wordt meestal per vierkante meter weergegeven, terwijl een pak laminaat vaak meer dan 1 vierkante meter bevat. Dit kan verwarrend zijn. Daarom is de prijs voor een pak laminaat meestal hoger dan de prijs per vierkante meter. Het aantal vierkante meters in een pak kan variëren, afhankelijk van het type laminaat. Dunnere laminaatplanken resulteren doorgaans in meer planken in een pak. Sommige pakken bevatten bijvoorbeeld 1,5 vierkante meter laminaat, terwijl andere pakken tot wel 4 vierkante meter laminaat bevatten. Het is dus belangrijk om te controleren hoeveel vierkante meter laminaat er in het pak zit dat je wilt kopen. Als je een oppervlakte van 20 vierkante meter wilt bedekken, koop dan niet 20 pakken laminaat, want dan heb je te veel. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid laminaat koopt door te kijken naar de verpakking. En hier is nog een handige tip: als je na het leggen van de vloer ongeopende pakken laminaat overhoudt, kun je deze vaak retourneren naar de winkel waar je ze hebt gekocht.

Het leggen van je laminaatvloer

Nadat je zorgvuldig hebt bepaald hoeveel laminaat je nodig hebt, kun je aan de slag met het leggen van je laminaatvloer. Als je van plan bent om dit zelf te doen, bekijk dan onze blogs waarin we je stap voor stap laten zien hoe je dit moet doen. En hier is nog een handige tip: als je merkt dat je laminaat beschadigd is door een verkeerde installatie, onthoud dan dat beschadigde planken vaak kunnen worden vervangen om kosten en verspilling te verminderen. Het is dus mogelijk om je laminaatvloer te herstellen als dat nodig is.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.