Hoe maak je laminaat schoon

Net als andere vloeren heeft ook je laminaatvloer af en toe een goede schoonmaakbeurt nodig. Door je laminaat op de juiste manier te onderhouden, kun je nog langer genieten van een mooie vloer. Wil je weten hoe je het beste je laminaat kunt schoonmaken? Hier delen we een heleboel handige tips en trucs om je laminaatvloer goed te verzorgen.

Tips om laminaat mooi te houden

  1. Stofzuig regelmatig met een stofzuigermond speciaal voor laminaat, voorzien van een zachte borstel om krassen te voorkomen.
  2. Dweil je vloer met enige regelmaat, maar zorg ervoor dat de dweil niet te nat is om schade te voorkomen.
  3. Plaats viltjes onder je meubels om krassen op het laminaat te voorkomen wanneer je ze verplaatst.
  4. Leg een goede deurmat neer om zand en vuil buiten te houden en zo te voorkomen dat ze je laminaat beschadigen.
  5. Probeer binnen zo min mogelijk met schoenen aan te lopen om vuil en stof buiten de deur te houden.

Hoe maak je een laminaatvloer schoon?

Laminaat is een vloer die niet veel onderhoud vereist en bestand is tegen slijtage. Dit maakt het schoonmaken van laminaat al een stuk eenvoudiger. Om ervoor te zorgen dat je laminaatvloer zo lang mogelijk mooi blijft, is het belangrijk om regelmatig schoon te maken. Het beste is om je laminaat wekelijks te stofzuigen. Als je kleine kinderen hebt of huisdieren zoals honden of katten, is het misschien slim om vaker te stofzuigen.

Kun je een laminaatvloer dweilen?

Het is prima om je laminaatvloer af en toe te dweilen. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van je gezinssituatie en of je huisdieren hebt. In de meeste gevallen is één keer per week of één keer per twee weken voldoende. Als je gaat dweilen, gebruik dan het liefst een platte dweil. Zorg ervoor dat je de dweil goed uitwringt voordat je begint, want laminaat mag niet te nat worden, anders kunnen de planken kromtrekken. Je kunt ook een vloerwisser gebruiken om het overtollige vocht en vuil te verwijderen. Als je wilt dat de vloer sneller droogt, kun je de ramen openzetten. Als je waterbestendig laminaat hebt, maak je je minder zorgen over vochtproblemen.

Welke schoonmaakmiddelen kun je gebruiken? 

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen op de markt, maar niet allemaal zijn ze geschikt voor je mooie laminaatvloer. Hier is een lijst van middelen die je wel en niet moet gebruiken:

  • Voor gewoon onderhoud kun je laminaat schoonmaken met een mengsel van water en een beetje schoonmaakazijn. Breng dit aan met een microvezeldoek of dweil op de vloer.
  • Het is beter om geen allesreiniger, groene zeep of boenwas te gebruiken om laminaat schoon te maken, omdat deze middelen de vloer dof kunnen maken.
  • Een stoomreiniger is geen goede keuze voor laminaat, omdat het de planken kan laten opbollen.

Zo kun je een laminaatvloer ontvetten

Laminaat is een goede keuze voor alle kamers in huis, zoals de woonkamer, keuken, slaapkamer en zelfs de badkamer. Als je laminaat in de keuken hebt, kan het sneller vettig worden. Gelukkig is het heel eenvoudig om een laminaatvloer in de keuken te ontvetten. Voeg gewoon een beetje ammoniak toe aan het water en dweil de vloer grondig. Het kan helpen om iets steviger te schrobben dan normaal. Na deze behandeling zal je keukenvloer er weer als nieuw uitzien!

Hoe verwijder je vlekken uit je laminaatvloer

Heb je vlekken of moeilijk te verwijderen vuil op je laminaatvloer? Dat kan lastig zijn! Een handige oplossing is om de vloer schoon te maken met schoonmaaksoda. Meng schoonmaaksoda met water en je krijgt een krachtig schoonmaakmiddel dat zelfs de meest vuile vloeren weer helemaal schoon krijgt.

Zo kun je jouw laminaatvloer beschermen

Laminaat is een sterke vloer die goed tegen dagelijks gebruik kan. Het is bestand tegen krassen vanwege de harde toplaag. Maar je moet nog steeds voorzichtig zijn, vooral met zand, omdat zelfs kleine zandkorrels krassen kunnen veroorzaken. Om je laminaatvloer goed te beschermen, kun je een deurmat gebruiken om vuil buiten te houden en regelmatig stofzuigen. Als je meubels hebt die over de vloer schuiven, is het een goed idee om viltjes aan de onderkant te plaatsen om krassen te voorkomen. Als er gemorst wordt, is het belangrijk om de vloeistof meteen op te ruimen. Dus, met een paar eenvoudige maatregelen kun je je laminaatvloer mooi houden.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.