Hoe verwijder je laminaat

Wil je graag je laminaatvloer vervangen door een nieuwe vloer? Of ga je verhuizen en wil je je laminaat meenemen? Laminaat verwijderen is eigenlijk best makkelijk, zeker als je het vergelijkt met andere soorten vloeren. Vooral kliklaminaat is goed te verwijderen en weer opnieuw te leggen. In dit artikel geef ik je handige tips en een stappenplan voor het verwijderen van laminaat.

Waarom zou je laminaat verwijderen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij laminaat wilt verwijderen. Misschien ga je verhuizen en wil je jouw oude vloer meenemen naar je nieuwe huis. Of misschien ben je gewoon klaar met je huidige vloer, bijvoorbeeld omdat hij beschadigd is. Het kan ook zijn dat er waterschade is geweest en je laminaatvloer kromgetrokken is.

Laminaat is eigenlijk heel geschikt om te verwijderen en opnieuw te leggen. Dit komt doordat het meestal zwevend gelegd wordt, zonder lijm te gebruiken. Net zoals je dit type vloer gemakkelijk kunt leggen vanwege de handige klikverbinding, kun je het ook vrij eenvoudig verwijderen. Hieronder lees je hoe je dat kunt doen.

Tip: wil je een nieuwe laminaatvloer leggen en wil je weten hoeveel laminaat je nodig hebt? Lees dan dit artikel over het berekenen van de hoeveelheid laminaat dat je nodig hebt voor jouw project.

Stappenplan voor het verwijderen van je laminaatvloer

Heb je definitief besloten om je laminaatvloer weg te halen? Volg dan deze stappen:

 1. Maak eerst de ruimte waar de vloer ligt helemaal leeg. Zorg ervoor dat er geen meubels of andere voorwerpen meer op de vloer staan, zodat je voldoende bewegingsruimte hebt.
 2. Verwijder alle plinten of profielen die tegen de muur zijn geplaatst. Dit doe je om de laminaatplanken gemakkelijker te kunnen verwijderen en om schade aan de plinten te voorkomen.
 3. Nu kun je echt beginnen met het verwijderen van de laminaatplanken. Start ergens aan de zijkant, bij voorkeur bij het deel van de vloer dat als laatst is gelegd. Wees voorzichtig, want de eerste plank kan beschadigen tijdens het verwijderen.
 4. Hoe verwijder je de planken? Simpel, door ze iets omhoog te wippen totdat je een klik hoort. Daarna kun je ze gemakkelijk weghalen.
 5. Het is erg belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral als je van plan bent om de vloer opnieuw te gebruiken. Gebruik dus geen gereedschappen zoals hamers of beitels die de planken kunnen beschadigen.
 6. Als je van plan bent om de laminaatdelen opnieuw te leggen, houd dan rekening met zaagverlies. De planken passen mogelijk niet exact in de nieuwe ruimte, dus zorg ervoor dat je extra planken hebt voor eventuele aanpassingen.
 7. Als er waterschade is geweest en je legt een nieuwe vloer in dezelfde ruimte, vergeet dan niet om ook de ondervloer te vervangen. De ondergrond moet namelijk volledig droog zijn voordat je de nieuwe vloer installeert. Het is essentieel om te zorgen voor een droge en stabiele basis voor je nieuwe laminaatvloer.

Laminaat slechts gedeeltelijk verwijderen

Als je slechts een enkele beschadigde plank in je laminaat wilt verwijderen, is dit een nauwkeurigere klus dan het weghalen van de hele vloer. Om je laminaatvloer te repareren heb je een aantal gereedschappen nodig, namelijk een invalzaag met geleiderail, een beitel, een hamer, een stootblok en een trekijzer. Volg deze stappen:

 1. Gebruik de invalzaag met geleiderail om heel precies de beschadigde plank te verwijderen en tegelijkertijd de nieuwe plank op maat af te zagen. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe plank perfect past.
 2. Verwijder de oude plank voorzichtig met behulp van de beitel. Wees hierbij voorzichtig om geen schade aan de omliggende planken te veroorzaken.
 3. Breng lijm aan op de randen van de nieuwe plank en schuif deze op zijn plek tussen de omliggende planken.
 4. Gebruik de hamer, het stootblok en het trekijzer om de nieuwe plank stevig op zijn plaats te tikken en ervoor te zorgen dat deze gelijk ligt met de omliggende planken.

Met deze stappen kun je op een precieze manier een beschadigde plank in je laminaatvloer vervangen, zodat je vloer er weer als nieuw uitziet.

Gelijmde laminaatvloer verwijderen

Tot nu toe hebben we alleen gesproken over het verwijderen van zwevend gelegd laminaat. Als je gelijmd laminaat wilt verwijderen, is dat een stuk moeilijker. Je zult dit moeten doen door het eruit te wrikken, bijvoorbeeld met een koevoet of een sloophamer. Houd er echter rekening mee dat dit een tijdrovende en arbeidsintensieve klus is. In het ergste geval kan het zelfs dagen duren voordat je het gelijmde laminaat volledig hebt verwijderd. Het is dus belangrijk om geduldig te zijn en voorzichtig te werk te gaan om schade aan de ondervloer te voorkomen.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.