Wat is een laminaatvloer

Laminaatvloeren zijn samengesteld uit planken of tegels van laminaatmateriaal. De meeste laminaatvloeren zijn ontworpen om eruit te zien als een houten vloer, en ze bereiken dit effect door middel van een decoratieve laag die bestaat uit bedrukt papier. Deze print op het papier bootst meestal de textuur en uitstraling van echt hout na. Het laminaat is verkrijgbaar in verschillende houtprints, kleuren en stijlen, waardoor het geschikt is voor vrijwel elke interieurstijl.

Naast het standaard laminaat is er ook zogenaamd XL laminaat met bredere planken, wat de ruimte een meer open en ruimtelijk gevoel kan geven.

Een trendy variant van laminaatvloeren is visgraatlaminaat en Hongaarse punt. Visgraatlaminaat bestaat uit smalle plankjes die in een visgraatpatroon worden gelegd, zowel naar links als naar rechts. Het heeft ook een kliksysteem voor eenvoudige installatie. Hongaarse punt laminaat heeft een strakker en gestructureerder uiterlijk, bestaande uit panelen die in elkaar klikken. Beide zijn prachtige soorten vloeren die een ruimte een gevoel van luxe en elegantie kunnen geven.

Tegellaminaat is een andere variant, dat eruitziet als natuursteen of moderne betonlook. Je kunt het krijgen in verschillende kleuren, waaronder leisteenlook en marmerlook. Marmerlook laminaat is ook beschikbaar in hoogglansuitvoering en bestaat uit tegelformaten met een handig kliksysteem voor installatie.

Belangrijk om te weten over laminaatvloeren

Voordat je een keuze maakt voor je vloer zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten. Bij het kopen van een laminaatvloer, is het belangrijk om niet alleen naar het uiterlijk te kijken, maar ook naar de kwaliteitsklasse. Deze klasse moet passen bij je levensstijl en de ruimte waarin je de vloer wilt leggen. De kwaliteitsklasse geeft informatie over hoe duurzaam de vloer is, inclusief slijtvastheid, sterkte en bestendigheid tegen vocht en vlekken. Deze klassen worden aangeduid met cijfers: 31, 32 en 33.

  • Klasse 31: Geschikt voor normaal woongebruik in ruimtes zoals de woonkamer, slaapkamer of zolder. De dikte van dit laminaat varieert meestal tussen 6mm en 7mm.
  • Klasse 32: Ontworpen voor intensief huishoudelijk gebruik en normaal commercieel gebruik. Ideaal voor gezinnen met huisdieren en geschikt voor ruimtes zoals de keuken en hal. Dit laminaat kan ook worden gebruikt in commerciële omgevingen zoals winkels of kantoren. De meeste vloeren in deze klasse hebben een dikte van 7mm tot 8mm.
  • Klasse 33: Geschikt voor zeer zwaar woongebruik en intensief commercieel gebruik. Deze vloeren zijn sterk genoeg voor woningen waar mensen in rolstoelen zitten. Ze zijn ook geschikt voor toepassingen in drukke openbare gebouwen zoals restaurants, openbare gebouwen en zorginstellingen.

Naast de kwaliteitsklasse wordt ook altijd de AC-waarde vermeld, wat de slijtvastheid van de toplaag aangeeft. Deze waarden worden aangeduid met AC4, AC5 of AC6.

  • AC4: Geschikt voor normaal loopgebruik, zoals in een woning.
  • AC5: Ontworpen voor intensief loopgebruik, zoals in kantoren en winkels.
  • AC6: Zeer geschikt voor zeer intensief loopgebruik, denk aan scholen en restaurants.

De meest gangbare combinaties zijn 31/AC4 en 32/AC5, die veel worden verkocht voor woningen. Je kunt de kwaliteitsklasse en AC-waarde altijd vinden op de verpakking van het laminaat, waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken die past bij je behoeften.

Tip: wist jij dat een laminaatvloer zeer goed te combineren valt met huisdieren. Het is een goede vloer voor honden en katten.

Is een laminaatvloer duurzaam?

Laminaat bestaat voornamelijk uit hout, en je ziet vaak het FSC-keurmerk op de verpakking staan. Dit keurmerk betekent dat het hout voor het laminaat op een verantwoorde manier is geoogst. Het betekent dat bossen waar het hout vandaan komt, op een beperkte en verstandige manier worden gekapt, zodat het bos altijd de kans krijgt om te herstellen. Wat betreft het materiaal is laminaat dus milieuvriendelijk.

Laminaat kan ook milieuvriendelijk zijn als je de juiste kwaliteit kiest. Daarnaast blijft laminaat langer mooi als het op de juiste manier wordt geïnstalleerd en goed wordt onderhouden. Hoe lang je laminaat meegaat, hangt ook af van je levensstijl. Daarom is het belangrijk om laminaat te kiezen dat past bij jouw levensstijl. Zo zorg je ervoor dat je laminaat langer meegaat en dus milieuvriendelijker is. Je kunt dit bepalen door te letten op de kwaliteitsklasse en de AC-waarde.

Is een laminaatvloer herbruikbaar?

Inderdaad, laminaat is op deze manier ook milieuvriendelijk. Elke laminaatvloer is voorzien van een kliksysteem, wat betekent dat de vloer niet gelijmd hoeft te worden. Dankzij dit kliksysteem kan de vloer eenvoudig weer uit elkaar worden gehaald. Dit maakt laminaat verplaatsbaar en herbruikbaar. Als je het laminaat wilt demonteren, begin je bij hetzelfde punt waar je bent begonnen met leggen. Til het laminaat voorzichtig op en trek het uit de rij waarin het ligt. Vaak is het nodig om dit rij voor rij te doen. Zodra de rij los is, kun je de kopse kanten voorzichtig loswrikken. Wees hierbij voorzichtig om het kliksysteem niet te beschadigen. Hierdoor kun je het laminaat hergebruiken in een andere ruimte of bij een verhuizing, waardoor het nog duurzamer wordt.

Waar is een laminaatvloer van gemaakt?

Een laminaatvloer is een vloer die bestaat uit verschillende lagen die aan elkaar zijn vastgemaakt. Het woord “laminaat” komt van “lamineren”, wat betekent dat je meerdere lagen op elkaar legt. Er zijn veel verschillende soorten laminaatvloeren verkrijgbaar in verschillende stijlen en ontwerpen.

De opbouw van een laminaatvloer

Laminaatvloeren hebben een structuur die uit drie lagen bestaat:

  1. De bovenste laag, ook wel de toplaag genoemd, is een transparante en slijtvaste laag die het laminaat beschermt tegen krassen en slijtage.
  2. Daaronder bevindt zich de tussenlaag, die bestaat uit een decoratieve laag met een print die het uiterlijk van hout, steen of een ander materiaal imiteert, en een kernplaat gemaakt van MDF of HDF (Medium Density Fiberboard of High-Density Fiberboard).
  3. Ten slotte is er de onderste laag, gemaakt van fenolhars, die stabiliteit biedt aan het laminaat en vochtwerend is om te voorkomen dat de vloer kromtrekt.

De toplaag van een laminaatvloer

De bovenste laag van een laminaatvloer bestaat uit tot vijf lagen melaminehars. Deze bovenste laag heeft verschillende belangrijke functies. Ten eerste maakt het het laminaat slijtvast, waardoor het bestand is tegen dagelijkse slijtage. Bovendien beschermt het de onderliggende decoratieve laag. Daarnaast zorgt de bovenste laag ervoor dat het laminaat niet verkleurt onder invloed van UV-stralen, waardoor het zijn oorspronkelijke uitstraling behoudt.

Veel laminaatvloeren hebben ook een reliëf of textuur in de bovenste laag die overeenkomt met het ontwerp van de onderliggende print. Bijvoorbeeld, als de laminaatvloer een houtnerfpatroon heeft, kun je de textuur van de houtnerven en knoesten voelen wanneer je eroverheen loopt. Dit draagt bij aan de realistische uitstraling van de vloer.

De tussenlaag van een laminaatvloer met decorprint

De tussenlaag van een laminaatvloer heeft twee belangrijke componenten: een decoratieve printlaag en een stevige onderlaag gemaakt van MDF of HDF (Medium Density Fiberboard of High-Density Fiberboard).

De decoratieve printlaag is het deel van het laminaat dat je kunt zien. Het bestaat uit bedrukt papier en heeft meestal het uiterlijk van hout. Deze laag geeft de laminaatvloer zijn visuele uitstraling, zoals een houtpatroon.

De stevige onderlaag, ook wel de draagplaat genoemd, speelt een cruciale rol bij het stabiliseren van de laminaatvloer. Het bepaalt ook hoe stevig de vloer is en hoe goed het bestand is tegen belasting en gebruik.

De onderlaag van de laminaatvloer

De onderlaag van een laminaatvloer heeft verschillende belangrijke functies. Ten eerste voorkomt het dat vocht in het laminaat trekt. Daarnaast helpt de onderlaag bij het opvangen van spanningen die ontstaan door de structuur van het laminaat. Deze onderlaag is gemaakt van fenolhars.

Hoewel de onderlaag van het laminaat de vloer beschermt, is het nog steeds noodzakelijk om een aparte ondervloer onder de laminaatvloer te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het laminaat langer meegaat, vermindert loopgeluiden, zorgt voor een stabiele en egale vloer, en voorkomt dat vocht vanuit de ondergrond het laminaat kan beschadigen.

Meer lezen over laminaatvloeren? Lees dan onze blogs over:

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.