Beste vloeren voor de slaapkamer

Is het tijd voor een nieuwe vloer in je slaapkamer? In dit artikel gaan we dieper in op de beste vloeren voor de slaapkamer. Je leest wat de belangrijkste eigenschappen zijn wat een vloer geschikt maakt voor de slaapkamer. Daarna gaan we dieper in op de verschillende specifieke vloeren.

Belangrijke eigenschappen voor een slaapkamervloer

Volwassenen brengen gemiddeld 6 tot 8 uur per dag in hun slaapkamer door, wat neerkomt op ongeveer 25 tot 33% van de dag! Een goede vloer kan je helpen om beter uit te rusten. Daarom is het belangrijk om op de volgende eigenschappen te letten bij het kiezen van een vloer voor je slaapkamer:

Geluidsdempend – Misschien moet je ‘s nachts weleens uit bed om naar de badkamer te gaan, of gaan jij en je partner niet altijd tegelijkertijd slapen. Het is dan prettig als de vloer niet te veel geluid maakt, zodat je partner ongestoord kan blijven slapen.

Onderhoudsvriendelijk – Een gezonde slaapomgeving begint met goede hygiëne. Kies daarom voor een vloer die gemakkelijk te onderhouden is in de slaapkamer.

Zacht onder de voeten – Als je ‘s nachts op blote voeten naar het toilet moet, is het fijn om over een warme ondergrond te lopen. Bovendien helpen koude voeten niet om snel weer in slaap te vallen.

Rustige uitstraling – De slaapkamer is een plek om te ontspannen en tot rust te komen. Drukke patronen of grote contrasten kunnen dit belemmeren.

Beste slaapkamer vloeren

Nu je weet wat de eigenschappen zijn waarop je moet letten gaan we dieper in op de specifieke vloeren die voldoen aan de bovenstaande eigenschappen.

PVC vloeren

PVC vloeren worden vaak gezien als de moderne versie van laminaat. Ze bestaan uit meerdere lagen kunststof en zijn betaalbaar, met een breed aanbod aan stijlen. Deze duurzame vloeren bieden verschillende voordelen die ze een populaire keuze maken voor de slaapkamer.

 • Ze zijn eenvoudig te onderhouden, wat betekent dat je niet veel tijd en moeite hoeft te steken in het schoonhouden ervan.
 • Ze verminderen geluidsoverlast, waardoor je een rustigere en meer comfortabele leefomgeving kunt creëren.
 • Ze voelen comfortabel aan onder je voeten, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtes waar je veel loopt, zoals de slaapkamer.
 • Ze kunnen goed worden gecombineerd met vloerverwarming, wat zorgt voor een warme en comfortabele vloer, vooral tijdens de koude maanden. Dit maakt ze een aantrekkelijke keuze voor in de slaapkamer, zodat je nooit koude voeten hebt als je over de vloer loopt.

Vinylvloeren

Vinylvloeren worden gemaakt van verschillende lagen kunststof. Meestal kun je ze als een grote rol kopen of in afzonderlijke stroken. Deze flexibiliteit maakt het eenvoudig om de juiste hoeveelheid materiaal te kiezen voor je slaapkamer, ongeacht de grootte en vorm van de ruimte.

Vinyl vloeren hebben ook eigenschappen die perfect zijn voor de slaapkamer:

 • Ze zijn eenvoudig te onderhouden, waardoor je niet veel tijd en moeite hoeft te besteden aan schoonmaken.
 • Ze verminderen geluid, wat zorgt voor een rustige en vredige slaapomgeving waarin je ongestoord kunt rusten.
 • Ze kunnen goed worden gecombineerd met vloerverwarming, wat betekent dat je slaapkamer lekker warm en comfortabel blijft, vooral tijdens koude nachten. Dit maakt vinyl een uitstekende keuze voor je slaapkamervloer, waar comfort en gemak hoog in het vaandel staan.

Tapijt

Tapijt is de laatste tijd weer in opkomst, vooral in de slaapkamer. Dit is begrijpelijk gezien de voordelen die het met zich meebrengt:

 • Het voelt heerlijk zacht en warm aan onder je voeten, wat erg comfortabel is, vooral als je ‘s ochtends uit bed stapt.
 • Het heeft uitstekende geluiddempende eigenschappen, wat betekent dat geluiden gedempt worden en je een rustige slaapomgeving hebt. Dit is vooral handig als je in een drukke buurt woont of als er andere mensen in huis zijn die op andere tijden slapen.

Aan de andere kant vereist tapijt wel wat meer onderhoud dan sommige andere vloerbedekkingen, zoals regelmatig stofzuigen en vlekken verwijderen. Niet alle soorten tapijt zijn ook geschikt voor vloerverwarming, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het maken van je keuze voor tapijt in de slaapkamer.

Laminaatvloeren

Laminaat is nog steeds een van de meest geliefde soorten vloerbedekking in Nederland. Deze vloer bestaat uit planken met vier lagen kunststof, waarvan de decoratieve laag het uiterlijk bepaalt. Er zijn veel verschillende stijlen beschikbaar, variërend van houtachtige looks tot diverse patronen.

In de slaapkamer biedt laminaat enkele voordelen:

 • De gladde bovenlaag is eenvoudig schoon te maken en te onderhouden, wat handig is voor een schone en nette slaapomgeving.
 • Laminaat is goed te combineren met vloerverwarming, waardoor je slaapkamer comfortabel en warm blijft, vooral tijdens de koudere maanden.

Een nadeel van laminaat is dat het iets meer geluid produceert wanneer je erop loopt, wat het minder geluidsabsorberend maakt dan sommige andere vloertypes. Dit is iets om in gedachten te houden als je kiest voor laminaat in je slaapkamer.

De juiste vloer voor jouw slaapkamer kiezen

Het kiezen van de perfecte vloer is iets heel persoonlijks. Het hangt af van jouw specifieke behoeften en situatie. Misschien woon je alleen en vind je het niet erg als de vloer geluid maakt, maar wil je wel dat hij lekker warm aanvoelt als je er met blote voeten op loopt. Aan de andere kant, als jij en je partner op verschillende tijden slapen en werken, kan geluiddemping juist erg belangrijk zijn om een rustige omgeving te behouden. Het draait allemaal om wat voor jou het belangrijkst is.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.