Wat is een linoleumvloer

Linoleum vloeren zijn al lange tijd een populaire keuze als vloerbedekking. Ze worden gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen, zoals kalksteen, hars, jute en lijnolie, samen met andere milieuvriendelijke componenten. Het productieproces is zeer milieuvriendelijk. Een ander groot voordeel is dat linoleum volledig biologisch afbreekbaar is na gebruik, wat betekent dat het geen schadelijke gevolgen heeft voor het milieu.

Wat maakt een linoleumvloer duurzaam?

Linoleum is een natuurlijk product en daarom erg milieuvriendelijk. Het wint de laatste tijd aan populariteit vanwege zijn duurzaamheid en andere voordelen. Deze vloer heeft niet alleen een natuurlijke uitstraling, maar bestaat ook voor 97% uit natuurlijke materialen. Bovendien zijn 72% van deze materialen hernieuwbaar en kan maar liefst 43% worden gerecycled! Linoleum is sterk en gaat lang mee zonder te krassen of te slijten. Er zijn ook talloze ontwerpen en designs beschikbaar, waaronder de trendy gietvloer. Linoleum kan een uitstekend alternatief zijn voor deze populaire keuze.

De diverse mogelijkheden en looks van een linoleumvloer

Wat betreft het uiterlijk heeft linoleum als vloerbedekking de afgelopen jaren grote stappen gemaakt. Tegenwoordig kun je linoleum in diverse vormen, kleuren en patronen krijgen. Bijvoorbeeld, de betonlook is erg populair geworden. Je kunt zelfs een persoonlijk tintje toevoegen door een foto of figuur in het ontwerp op te nemen. En voor de afwerking zijn er verschillende decoratieve randen en plinten om uit te kiezen. Linoleum is beschikbaar in tegels, stroken en rollen, dus er is veel flexibiliteit in het ontwerp en de lay-out ervan.

Wat zijn de voor- en nadelen van een linoleumvloer?

Linoleum heeft veel voordelen. Het is een sterke en duurzame vloer die gemakkelijk te onderhouden is. Daarnaast dempt het geluid en trillingen, brandt het niet gemakkelijk (zelfs sigarettenpeuken laten weinig sporen achter), is het antistatisch en trekt het niet veel stof aan. Bacteriën hebben moeite om zich erop te ontwikkelen, wat de vloer geschikt maakt voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen zoals astma. Daarom wordt linoleum vaak in ziekenhuizen gebruikt. Het kan ook het gewicht van zware meubels dragen vanwege de slijtvastheid. Bovendien behoudt het zijn kleur goed en vervaagt het nauwelijks in de loop der jaren.

Een linoleum vloer kan in bijna elke kamer worden gelegd, op voorwaarde dat de ondergrond stevig en vlak is. Het wordt vaak gebruikt in drukbezochte ruimtes zoals kantoren, woonkamers, ziekenhuizen en openbare gebouwen. Linoleum past zich snel aan de kamertemperatuur aan, waardoor het ook goed werkt in combinatie met vloerverwarming.

Helaas kan linoleum vrij duur zijn, maar dit wordt gecompenseerd door de lange levensduur. Je kunt het zien als een investering voor de toekomst. Het is echter minder geschikt voor vochtige ruimtes. Het leggen van linoleum is geen eenvoudige klus en wordt meestal niet aanbevolen voor beginners. Als linoleum niet perfect wordt gelegd, kan het in de loop van de tijd barsten vertonen.

Tip: doordat een linoleumvloer geluiddempend is, maakt het een enorm geschikte vloer voor appartementen en kantoren

Linoleumvloer leggen

Vanwege de dunne aard van linoleumvloeren moet de ondergrond altijd worden geëgaliseerd voordat ze worden geplaatst. Vervolgens worden de linoleumstroken of -tegels direct op de geëgaliseerde ondergrond gelijmd en worden de naden zorgvuldig aan elkaar gelast. Dit is erg belangrijk, omdat indringend vocht de vloer kan beschadigen of laten rotten als de naden niet goed zijn afgewerkt. Na het leggen kan het linoleum er in eerste instantie wat geler uitzien dan de bedoeling is. Deze gele verkleuring wordt veroorzaakt door de geoxideerde lijnolie in het materiaal. Gelukkig verdwijnt deze verkleuring meestal binnen 24 uur na blootstelling aan zonlicht.

Een handige tip: om ervoor te zorgen dat de werkzaamheden correct worden uitgevoerd en dat je een mooie en duurzame vloer krijgt, is het aan te raden om een gespecialiseerde vakman in te huren voor het plaatsen van je linoleumvloer. Ook bij andere soorten vloerbedekking kan dit doorgaans aangeraden worden.

Zelf plaatsen? Linoleumvloer met kliksysteem biedt mogelijkheden

Zoals eerder vermeld, is het verstandig om voor het plaatsen van linoleum een vakman in te schakelen. Er is echter ook een methode waarmee je linoleum zelf kunt leggen, namelijk door gebruik te maken van een kliksysteem waarbij het linoleum is bevestigd op HDF-panelen. Dit systeem is vergelijkbaar met het kliksysteem dat wordt gebruikt bij laminaatvloeren. Het is echter belangrijk om te weten dat deze klikmethode niet geschikt is voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken. Ondanks dat de klikpanelen aan elkaar worden bevestigd, is het geheel niet waterdicht. Het is een goed idee om het linoleum minstens 24 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar het zal worden geplaatst. Zorg er ook voor dat de temperatuur in die ruimte minstens 17°C is.

Linoleumvloer onderhouden

Je kunt een linoleum vloer eenvoudig schoonhouden door regelmatig te stofzuigen. Het is belangrijk om agressieve schoonmaakmiddelen te vermijden, omdat deze de bovenste laag van het linoleum kunnen beschadigen. Linoleum vloeren hebben van nature al een lange levensduur, maar met de juiste onderhoudsproducten kun je die levensduur nog verder verlengen. In gespecialiseerde winkels kun je zeker de producten vinden die je nodig hebt voor het onderhoud van je linoleum vloer.

Meer lezen over linoleumvloeren? Lees dan onze handige artikelen over:

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.