Linoleumvloer schoonmaken

Wil je je linoleumvloer of marmoleumvloer schoonmaken? Linoleum en marmoleum worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn eigenlijk dezelfde soort vloeren. Ze zijn duurzaam, hygiënisch en eenvoudig schoon te maken. Het is echter belangrijk om dit op de juiste manier te doen en de juiste schoonmaakproducten te gebruiken. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je een linoleumvloer schoonmaakt. Omdat linoleum gevoelig is voor vocht en ontvettende schoonmaakmiddelen, is het namelijk belangrijk om een specifieke aanpak te volgen.

Stappenplan voor het schoonmaken van een linoleumvloer

Gelukkig zijn wij er om je te voorzien van de juiste informatie om je linoleumvloer op een goede manier schoon te maken. Volg de onderstaande stappen.

Stap 1: overtollige vuildeeltjes verwijderen

Om je linoleumvloer schoon te maken, begin je met vegen, stofzuigen of gebruik je een droge dweil om al het losse vuil van het oppervlak te verwijderen. Besteed extra aandacht aan de plekken onder kasten en apparaten. Als je stofzuigt, zorg er dan voor dat je stofzuiger is ingesteld op de juiste stand voor harde vloeren in plaats van tapijt, of gebruik een speciaal opzetstuk voor harde vloeren. Dit zal helpen om je linoleumvloer grondig schoon te krijgen.

Stap 2: maak een sopje van natuurlijke schoonmaakmiddelen

Om een natuurlijk schoonmaakmengsel te maken, neem je een grote emmer en vul je deze voor een kwart tot de helft met lauwwarm water. Voeg vervolgens dezelfde hoeveelheid witte azijn toe. De exacte verhouding van water tot azijn is niet heel strikt, dus maak je daar niet al te veel zorgen over. Meestal hoef je geen volledige emmer van dit mengsel te gebruiken om je linoleumvloer schoon te maken, dus wees zuinig met water. Te veel water kan namelijk schade aan je linoleum veroorzaken en plassen achterlaten, wat we willen vermijden.

Stap 3: maak een sopje van geschikte chemische middeltjes

Gebruik een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor linoleumvloeren. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten en winkels voor huishoudelijke artikelen. De meeste van deze reinigers moeten worden verdund met water, dus volg de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel in een grote emmer water te mengen.

Een alternatieve optie is om ongeveer 6-7 druppels milde afwasmiddel in ongeveer 4 liter water te mengen en dit als schoonmaakmengsel te gebruiken. Houd er rekening mee dat hoewel dit mengsel je vloeren schoonmaakt en ontsmet, een speciaal ontworpen linoleumreiniger mogelijk effectiever is in het verwijderen van vuil.

Vermijd reinigingsmiddelen met een hoge pH-waarde, zoals ammoniak, omdat deze je linoleumvloeren kunnen beschadigen. Zorg er ook voor dat de ruimte goed geventileerd is als je chemische reinigingsmiddelen gebruikt.

Stap 4: tijd om de linoleumvloer te dweilen

Dompel een dweil in het schoonmaakmengsel en knijp het overtollige vocht er goed uit. Zorg ervoor dat de dweil vochtig is, maar niet doorweekt. Gebruik de dweil om een klein gedeelte van de vloer te reinigen, ongeveer 30 tot 50 vierkante centimeter per keer.

Als je de vloer grondiger wilt schoonmaken, kun je in plaats van een dweil een zachte schrobborstel gebruiken. In dat geval moet je waarschijnlijk op je handen en knieën werken.

Als je een schoonmaakmengsel met azijn en water gebruikt, hoef je de vloer niet na te spoelen. Azijn is een natuurlijk desinfectiemiddel en zowel het water als de geur van azijn zullen uiteindelijk verdampen.

Stap 5: de linoleumvloer spoelen

Nadat je de hele vloer hebt gedweild, leeg je de emmer met de reiniger en het water en spoel je de dweil grondig uit met schoon water. Vul de emmer met koud en schoon water.

Dompel de schone dweil in het schone water, wring het overtollige water eruit en spoel het schoonmaakmengsel van de vloer. Net als eerder, behandel een oppervlakte van 30 tot 50 vierkante centimeter nadat je de dweil in het water hebt gedoopt. Wanneer je klaar bent met het spoelen van de hele vloer, leeg dan de emmer met water.

Als je chemische reinigers niet van de vloer spoelt, kunnen ze kleine stof- en vuildeeltjes aantrekken, wat later moeilijker te verwijderen kan zijn.

Stap 6: de linoleumvloer drogen

Gebruik een handdoek, een schoonmaakdoek of een dweil om de hele vloer droog te vegen. Zorg ervoor dat de vloer volledig droog is voordat je je meubels terugplaatst en mensen weer over de vloer laat lopen. Dit zorgt ervoor dat de vloer schoon en veilig is om op te lopen.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.