Linoleumvloer leggen

Vroeger zag je linoleumvloeren vooral in scholen en ziekenhuizen. Wellicht herinner je je dat nog wel van vroeger. Tegenwoordig zijn linoleumvloeren behoorlijk met de tijd meegegaan en zijn ze veel moderner geworden. De linoleumvloeren zijn beschikbaar in prachtige kleuren en designs en liggen erg mooi in bijvoorbeeld je woonkamer of kantoor.

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, dan kun je zeker aan linoleum denken. De vloer biedt namelijk vele voordelen. Linoleum is veel beter voor het milieu dan andere vloeren zoals PVC of vinyl. Daarnaast is de vloer erg geschikt voor mensen die ademhalingsproblemen hebben of die kampen met allergieën. Het mooiste is, dat je veel soorten vloeren zelf kunt leggen. Daar gaan we in dit artikel dieper op in: hoe leg je een linoleumvloer.

Voorbereiding op het leggen van een linoleumvloer

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden als je van plan bent om linoleum te leggen. Een essentieel onderdeel van de voorbereiding is het egaliseren van de vloer.

Waarom is egaliseren zo belangrijk? Nou, als je dit overslaat, loop je het risico dat de vloer niet mooi vlak ligt. En dat kan leiden tot vervelende problemen zoals putten, scheuren en gaten in de vloer.

Dit zou natuurlijk zonde zijn van je tijd en geld. Het is daarom verstandig om advies in te winnen als je van plan bent om een linoleumvloer te leggen, of als je dit laat doen. Hiermee voorkom je problemen en vermijd je teleurstellingen en frustraties achteraf.

Hoe kun je zelf een linoleumvloer leggen?

Bij het neerleggen van linoleum op rol zijn er verschillende stappen te volgen. Allereerst moet de ondergrond helemaal vlak zijn, zodat het linoleum goed kan worden vastgeplakt. Vervolgens wordt de vloer gewalst en worden de naden netjes geseald met een speciaal apparaat.

Als je zelf de linoleumvloer wilt leggen, kun je kiezen voor tegels of panelen met een kliksysteem. Hier leggen we uit hoe je dit zelf kunt doen:

  1. Zet de tegels of panelen 48 uur van tevoren in de ruimte waar je ze wilt leggen.
  2. Controleer of de ondergrond goed droog is en geen vocht doorlaat.
  3. Gebruik lijm die geschikt is voor linoleum en volg de instructies van de leverancier. Test de lijm om te bepalen hoelang je moet wachten en hoe lang je ermee kunt werken.
  4. Breng de lijm aan op de ondergrond met een lijmkam, begin in het midden van de kamer.
  5. Plaats de tegels of panelen in de natte lijm en druk ze goed aan met een roller van 60-75 kilo voordat de lijm opdroogt.
  6. Snijd het linoleum op maat langs de randen met een scherp mes.

Linoleumvloer leggen in combinatie met vloerverwarming

Het is een goed idee om een linoleumvloer te leggen als je vloerverwarming hebt, want dit is een ideale combinatie. Linoleum is namelijk dun en kan de warmte van de vloerverwarming goed verspreiden.

Om ervoor te zorgen dat de vloerverwarming optimaal werkt, is het aan te raden om de vloer minstens 5 mm dik te egaliseren nadat de vloerverwarming is geïnstalleerd. Hierop kun je dan het linoleum leggen.

Zorg er altijd voor dat je toegang hebt tot de vloerverwarming als er onderhoud nodig is. Meestal is er een luik in de vloer voorzien om dit te doen. Als dat niet het geval is, kun je besluiten om dit aan te brengen wanneer je de vloerverwarming installeert.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.