Beste vloer voor een kantoor

Voor veel mensen is het kiezen van de juiste vloer voor hun woonkamer al een uitdaging. En dat is begrijpelijk, want er zijn talloze soorten vloeren om uit te kiezen. Dit geldt ook voor kantoorruimtes. Er zijn net zoveel soorten vloeren om uit te kiezen, maar de eisen voor een kantoorvloer zijn meestal heel anders. Vaak is geluidsisolatie belangrijk en moet de vloer bestand zijn tegen het constante gebruik van bureaustoelwieltjes. Daarom is het handig om te kijken naar welke vloeren geschikt zijn voor kantoren. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat maakt een vloer geschikt voor het kantoor?

Een vloer kan de sfeer en uitstraling van een ruimte sterk beïnvloeden. Over het algemeen wordt een lichte vloer gekozen omdat dit zorgt voor een heldere en prettige werkomgeving. Hoewel er uitzonderingen zijn waarbij een donkere vloer de gewenste sfeer creëert, kiezen de meeste mensen voor een lichte vloer. Maar het hangt allemaal af van de specifieke situatie. Wanneer moet je dus voor welk type vloer kiezen? Er zijn verschillende soorten vloeren om uit te kiezen, en ik heb hieronder op een rijtje gezet waar je op moet letten:

5 belangrijke eisen die een vloer geschikt maakt voor het kantoor

Om een vloer goed te kunnen toetsen is het belangrijk dat je weet waarop je moet letten. Hieronder hebben wij 5 belangrijke eisen uiteengezet waaraan een goede vloer moet voldoen, wil de vloer geschikt zijn voor een kantoorruimte.

Eis 1: Geluidsdemping – In kantoorruimtes en vergaderruimtes wordt vaak veel gepraat en gelopen, wat voor veel geluid kan zorgen. Het is belangrijk om een vloer te kiezen die geluid dempt, want een stille werkomgeving is prettiger en kan zelfs de productiviteit verhogen.

Wist je dat? Bij appartementen het ook belangrijk is dat een vloer geluiddempend is.

Eis 2: Slijtvastheid – Een vloer moet goed bestand zijn tegen slijtage, vooral op plekken waar bureaustoelen vaak rollen en waar veel gelopen wordt. Let bij het kiezen van een vloer op de mate van slijtvastheid, zodat de vloer lang meegaat. Het zou zonde zijn als je vloer snel versleten is en je een nieuwe moet aanschaffen.

Eis 3: Brandvertraging – In geval van brand is het erg belangrijk dat de vloer niet snel vlam vat. Dit geeft mensen meer tijd om het gebouw te verlaten. Sommige vloerbedekkingen zijn brandvertragend of zelfs brandwerend. Gietvloeren van klasse A zijn de veiligste optie, omdat ze niet branden.

Eis 4: Vloerverwarming – Als je kantoor vloerverwarming heeft, moet je er rekening mee houden dat niet alle vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. PVC vloeren, linoleumvloeren en gietvloeren zijn de beste keuzes omdat ze het hoogste rendement halen uit vloerverwarming. Daarom worden ze vaak gebruikt in combinatie met vloerverwarming.

Eis 5: Antislip – Het is belangrijk om uitglijders op kantoor te voorkomen. Kies daarom voor vloerbedekking zoals tapijttegels met een antislipoppervlak om het risico op valpartijen te verminderen. Als je toch een gladde vloer zoals PVC of een gietvloer wilt, kies er dan voor om een speciale coating toe te passen die de vloer stroever maakt.

Geschikte vloeren voor het kantoor

Nu je weet wat de vereisten zijn voor een goede kantoorvloer is het zaak om te kijken naar welke vloeren voldoen aan die eisen. Hieronder hebben wij enkele populaire soorten vloeren op een rij gezet die geschikt zijn voor kantoorruimtes.

Tapijtvloer

Tapijt is een voordelige optie voor kantoorvloeren en heeft verschillende voordelen. Het houdt warmte goed vast, dempt geluid en is eenvoudig schoon te maken. Daarnaast biedt het voldoende grip, is het beschikbaar in diverse kleuren en geeft het kantoor een gezellige uitstraling. Door kleuren te combineren in patronen kun je zelfs een opvallende vloer creëren.

Gietvloer

Jonge bedrijven kiezen vaak voor een moderne gietvloer. Deze vloer ziet er eigentijds uit en kan zelfs een industriële uitstraling hebben. Een gietvloer is geschikt voor vloerverwarming, maar wees voorzichtig, want vocht en slijtage kunnen de vloer glad maken.

Houten vloer

Een houten vloer past goed bij een sfeervol kantoor. Houd er wel rekening mee dat houten vloeren meer onderhoud vereisen, zoals schuren, oliën of lakken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen in planken of visgraatpatronen worden gelegd. Houten vloeren dempen geluid minder en zijn minder geschikt voor drukbezochte ruimtes.

PVC vloer

PVC vloeren zijn uitstekend voor kantoren vanwege hun hygiënische, duurzame en onderhoudsvriendelijke eigenschappen. Ze dempen geluid goed en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en patronen, zoals zandsteen, houtdessins in verschillende tinten, graniet en aluminium tranenplaat. Ze kunnen een praktisch en stijlvol alternatief voor hout zijn.

Linoleumvloer

Linoleum is een duurzame vloer met lijnzaadolie als belangrijkste grondstof. Het wordt vaak gebruikt in zakelijke omgevingen vanwege het feit dat vloer erg bestand is tegen intensief gebruik. Wel zo handig in drukke kantoorruimtes. Ondanks dat een linoleumvloer maar een paar millimeter dik is, kan het naadloos worden gelegd. Linoleum is slijtvast, hygiënisch en kan worden gecombineerd met vloerverwarming.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.