Wat is een PVC vloer

De PVC-vloer is erg geliefd, en dat is begrijpelijk. Hij gaat lang mee, is eenvoudig schoon te maken en je kunt kiezen uit veel verschillende ontwerpen. Maar net als elke andere vloersoort heeft ook de PVC-vloer zowel voordelen als nadelen. Laten we de positieve en negatieve punten voor je op een rijtje zetten.

Wat zijn PVC vloeren? 

Een PVC-vloer bestaat uit kunststof materialen, waarbij polyvinylchloride (afgekort als PVC) de meest bekende kunststof is die wordt gebruikt. PVC is een veel voorkomend materiaal in ons dagelijks leven en wordt op verschillende manieren toegepast. Het wordt gebruikt in PVC-buizen voor waterleidingen, PVC-kozijnen, evenals in wand- en vloerbedekking, elektrische draadomhulsels en textielbekleding.

PVC heeft enkele belangrijke eigenschappen, waaronder:

 • Een slijtvaste bovenlaag.
 • Lichtgewicht.
 • Weerstand tegen chemicaliën.
 • Brandvertragend.

PVC heeft verschillende toepassingen, waaronder hard-PVC en zacht-PVC. Hard-PVC wordt meestal gebruikt voor het maken van buizen, kozijnen en profielen. Zacht-PVC wordt daarentegen gebruikt in producten zoals folie, textiel en, jawel, vloeren!

PVC heeft veel voordelige eigenschappen, zoals:

 • Het is gasdicht.
 • Brandvertragend.
 • Recyclebaar.
 • Lichtgewicht.
 • Slijtvast.
 • Bestand tegen stoten.
 • Waterdicht.
 • Weerstand tegen chemicaliën.
 • Afstotend tegen vetten en aroma’s.
 • Makkelijk te bewerken.
 • Flexibel.
 • Duurzaam.
 • Eenvoudig schoon te maken.

De voordelen van een PVC vloer 

Gelukkig biedt een PVC vloer veel voordelen ten opzichte van de nadelen. Hieronder bespreken we zeven belangrijkste voordelen van PVC vloeren:

Duurzaamheid

Een PVC vloer is aanzienlijk sterker dan laminaat of vinylvloeren. Dit betekent dat deze vloer vele jaren meegaat. Dankzij de robuuste toplaag zullen er zelden grote beschadigingen optreden.

Eenvoudig onderhoud

PVC vloeren hebben een glad oppervlak dat bestand is tegen vocht en gemakkelijk te reinigen is. Regelmatig stofzuigen of dweilen zonder schoonmaakmiddelen is voldoende voor het onderhoud. Uiteraard kun je de vloer ook met specifieke reinigingsproducten schoonmaken.

Geluidsisolatie

PVC vloeren staan bekend om hun uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor tussenwoningen, kantoren en appartementen. Het is echter raadzaam om bij de Vereniging Van Eigenaren (VVE) te informeren of de vloer mag worden geïnstalleerd, aangezien deze minimaal 10 decibel geluid moet kunnen dempen.

Warmtedoorlatendheid

PVC vloeren passen zich aan de omgevingstemperatuur aan. Als u vloerverwarming heeft, zorgt het dunne PVC ervoor dat de warmte gemakkelijk wordt verspreid, waardoor de vloer snel warm aanvoelt.

Geschikt voor vloerverwarming

Een PVC vloer is ideaal voor vloerverwarming en zal niet beschadigd raken. Het is echter belangrijk om te letten op het type lijm dat wordt gebruikt, aangezien overmatige warmte de lijm kan laten smelten.

Geen plakplinten nodig

Een verlijmde PVC vloer kan strak tegen de muur worden gelegd of met hoge plinten worden afgewerkt, wat betekent dat er geen platte plinten nodig zijn. Dit vereenvoudigt de installatie aanzienlijk. We raden echter aan om altijd hoge plinten te gebruiken, omdat er altijd kitwerk nodig is rondom de kozijnen, dat kan worden weggewerkt met hoge plinten.

Gemakkelijk te repareren

Als er na verloop van tijd enkele beschadigingen op de vloer ontstaan, kunnen delen van de PVC vloer eenvoudig worden vervangen. Het beschadigde gedeelte kan individueel worden vervangen, waardoor je niet een hele vloer hoeft te vervangen.

Tip: wist jij dat een PVC vloer zeer goed te combineren valt met huisdieren. Het is een goede vloer voor honden en katten.

De nadelen van een PVC vloer 

Om een eerlijk beeld te schetsen, bespreken we ook de nadelen van PVC vloeren. Hierdoor kun je zelf afwegen of deze nadelen opwegen tegen de voordelen en of een PVC vloer geschikt is voor je situatie. Als je overweegt om een PVC vloer te nemen, moet je rekening houden met de volgende nadelen:

Niet de goedkoopste optie

Een PVC vloer is prijziger dan laminaat. Maar het biedt wel meer kwaliteit. Als je een beperkt budget hebt, kan een PVC vloer mogelijk minder geschikt zijn. Hoogwaardige laminaatvloeren, inclusief installatie, kosten doorgaans tussen de €30 en €40 per vierkante meter. Kwalitatieve PVC vloeren, inclusief het egaliseren van de ondervloer en de installatie, beginnen meestal vanaf ongeveer €50 per vierkante meter.

Vereist een gladde ondervloer

Bij het kiezen van een vloer moet je ervoor zorgen dat de ondervloer volledig egaal is. PVC vloeren zijn namelijk erg dun, waardoor onregelmatigheden in de ondervloer zichtbaar kunnen worden. Daarom is het het beste om een PVC vloer te installeren op een ondervloer van beton, anhydriet of zandcement. Als je een oud huis hebt met een oude houten ondervloer, kun je overwegen om een klikbaar PVC-vloertype zoals Coretec te kiezen. Het is ook mogelijk om een PVC vloer te leggen op plavuizen.

Gevoelig voor beschadigingen

PVC vloeren zijn vatbaarder voor krassen dan laminaat, vooral door bijvoorbeeld steentjes, zand of de nagels van huisdieren. Als je binnenshuis geen schoenen draagt, kan dit probleem worden verminderd. Daarnaast is er een grotere kans op het ontstaan van kieren en naden in een PVC vloer.

Vanwege deze punten is het nodig om de vloer eens in de twee jaar te onderhouden.

Bovendien is een PVC vloer alleen waterbestendig als er watervaste lijm wordt gebruikt. Als dit niet het geval is, kan de lijm oplossen bij contact met water, bijvoorbeeld tijdens het dweilen. Temperatuur is ook een belangrijk aspect. Als uw PVC vloer wordt blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen, zorg dan voor lijm die hiertegen bestand is, zoals F49 van F-ball. Ten slotte kunnen PVC vloeren schadelijke stoffen bevatten.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.