Beste vloer met huisdieren

Huisdieren maken ons huis gezellig, toch? Maar als je je afvraagt welke vloer het beste is als je huisdieren hebt, dan wil je waarschijnlijk een vloer die makkelijk schoon te houden is, bestand is tegen vlekken van modderige pootjes en krassen van je hond of kat. Hier vertellen we je waar je op moet letten als je een huisdiervriendelijke vloer wilt kiezen en geven we je wat handige tips om je vloer mooi te houden.

Een huisdiervriendelijke vloer

Natuurlijk houden we van onze huisdieren, ze brengen levendigheid en vreugde in ons huis. Maar als je huisdieren hebt, wil je ook zorgen voor een vloer die bestand is tegen de uitdagingen die ze met zich meebrengen. Bij het uitkiezen van een geschikte vloer zijn er een aantal zaken waar je scherp op moet letten. Deze hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Een huisdiervriendelijke vloer moet beschikken over de onderstaande eigenschappen.

  1. Krasbestendig – Je wilt niet dat je vloer snel beschadigd raakt als je huisdier speelt. Zoek naar vloeren die bestand zijn tegen de scherpe nagels van je huisdier en minder snel krassen.
  2. Vlekkenbestendig – Kies een vloer die gemakkelijk schoon te maken is, of het nu gaat om modderige pootafdrukken van je hond of kat of andere rommel die je huisdier met zich meebrengt.
  3. Eenvoudig te onderhouden – Het schoonhouden van je huis kan wat lastiger zijn met huisdieren, dus kies een vloer die makkelijk schoon te houden is. Kies voor kleuren en patronen waarop stof en haar niet zo opvallen. Een gespikkeld patroon is bijvoorbeeld beter dan een volledig witte vloer.

Dit zijn de vloeren die geschikt zijn voor honden en katten

Nu je weet waarop je moet letten bij het uitkiezen van een vloer die geschikt is voor je hond of kat, gaan we eens kijken welke soorten vloeren voldoen aan de bovenstaande eigenschappen.

Vinylvloer of PVC vloer

Een vinyl of PVC vloer is ook een geweldige keuze als je huisdieren hebt. Deze vloeren hebben weinig onderhoud nodig en zijn goed bestand tegen vocht en slijtage. Honden en katten laten vaak haren, vuil en vocht achter, wat in de vloer kan trekken. Maar met een PVC of vinylvloer hoef je je daar geen zorgen over te maken. De bovenkant van deze vloeren is glad afgewerkt, waardoor ze vuilafstotend en antibacterieel zijn. Bovendien worden ze naadloos gelegd, waardoor vuil zich nergens kan ophopen. Een vinylvloer zorgt er ook voor dat je huisdieren goede grip hebben en dempt het geluid. Dat betekent minder lawaai in huis!

Stenen tegelvloer

Een tegelvloer heeft verschillende voordelen die ideaal zijn als je huisdieren hebt. Ten eerste is een tegelvloer krasbestendig, dus je hoeft je geen zorgen te maken over krassen van huisdieren zoals honden. Bovendien voelt een tegelvloer koel aan in de zomer, is hij goed bestand tegen vocht en is hij eenvoudig schoon te maken. Zelfs als je huisdieren met natte poten rondlopen, is dat geen probleem. Het enige nadeel is dat de aanschafprijs over het algemeen hoger ligt dan bij een laminaatvloer en PVC vloeren.

Laminaatvloer

Kies je voor laminaat met een reliëf, dan heb je een uitstekende vloer voor huisdieren. Dit type laminaat is duurzaam en heeft een textuur die het minder glad maakt. Bovendien is het eenvoudig schoon te houden. Aan de andere kant is glad laminaat minder geschikt als je huisdieren hebt, omdat ze er gemakkelijk op kunnen uitglijden, wat slecht kan zijn voor hun gewrichten.

Tips voor het in conditie houden van je huisdiervriendelijke vloer

  • Wanneer je vloerverwarming hebt, hoef je die niet overal helemaal tot aan de muren te leggen. Laat een deel vrij voor je huisdieren, zodat ze naar een koeler stukje kunnen gaan als het te warm wordt onder hun pootjes.
  • Maak bij de voordeur een entreegebied met een deurmat en een doekje, zodat je de pootjes van je huisdieren kunt schoonmaken na een regenachtige wandeling voordat ze het huis inrennen.
  • Koop onderzetters voor de water- en voerbakjes van je huisdier, want morsen gebeurt vaak. Zelfs als je vloer gemakkelijk schoon te maken is, is voorkomen altijd beter dan genezen.
  • Als je de schattige pootafdrukken van je vloer verwijdert, zorg er dan voor dat je dweil vochtig is, maar niet drijfnat.
Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.