Beste vloer voor een garage

Is de oude vloer in jouw garage aan vervanging toe en ben je op zoek naar een nieuwe vloer? Er zijn verschillende soorten vloeren die geschikt zijn voor garages. Hoewel een professionele werkplaatsvloer andere eisen heeft dan een garagevloer bij een huis, zijn er enkele overeenkomsten. In dit artikel bespreken we de vier beste opties voor een nieuwe garagevloer. Zo weet jij welke vloer je straks kunt kiezen.

Waar moet een vloer voor in de garage aan voldoen?

Een garagevloer moet aan bepaalde eisen voldoen, en dit hangt af van hoe je de garage gebruikt. Als je de garage voornamelijk gebruikt voor extra opslagruimte, dan is een betonnen vloer of cementdekvloer meestal voldoende. Maar als de garage ook dienst doet als werkruimte, dan moet de vloer duurzaam, slijtvast en bestand tegen vloeistoffen zijn, omdat de vloer veel te verduren krijgt.

Een goede garagevloer moet over een aantal belangrijke eigenschappen beschikken om goed te kunnen functioneren. Deze eigenschappen zie je hieronder.

  1. Bestand tegen zware belasting.
  2. Naadloos en sterk.
  3. Vloeistofdicht, bestand tegen krassen en slijtage.
  4. Houdt stof tegen en is gemakkelijk te onderhouden.

Naast deze eigenschappen is het handig als de vloer verkrijgbaar is in de gewenste kleur en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Wat zijn de vloeren die geschikt zijn voor een garage?

Er zijn verschillende soorten vloeren die geschikt zijn om in de garage te leggen. Hierbij is het van belang of het een particuliere garage is, of een professionele werkplaats. Bedrijfsruimtes stellen vaak hogere eisen aan vloeren, dus het type vloer kan anders zijn dan voor een privégarage. Hieronder vertellen we je welke soorten vloeren geschikt zijn voor een garage.

Rubberen vloer

Rubberen vloeren zijn een uitstekende keuze voor elke garage. Deze rubberen tegels hebben meerdere voordelen: ze dempen geluid, bieden grip om uitglijden te voorkomen, zijn bestand tegen slijtage en laten geen vloeistoffen door. Bovendien zijn ze makkelijk schoon te maken en je kunt er zelfs met voertuigen overheen rijden. Het fijne is dat rubberen tegels weinig eisen stellen aan de ondergrond, dus je kunt ze gewoon bovenop je bestaande vloer leggen.

Een interessant aspect is dat veel van deze rubberen tegels gemaakt worden van gerecycled rubber, zoals oude autobanden. Hoewel dat goed is voor hergebruik, moet je weten dat deze vloeren niet van natuurlijke materialen zijn gemaakt en daarom minder milieuvriendelijk zijn dan bijvoorbeeld linoleumvloeren.

PVC vloeren (kliktegels)

PVC kliktegels zijn ideaal, vooral voor professionele werkplaatsen, omdat ze geen vloeistoffen doorlaten. Deze hoogwaardige PVC garagetegels zijn extreem stevig en kunnen tegen slijtage. Ze kunnen ook goed omgaan met chemische stoffen en worden niet aangetast door strooizout in de winter. Bovendien zijn deze tegels eenvoudig schoon te maken. Het is wel belangrijk om ze op een gelijkmatige ondergrond te leggen, maar meestal hoef je ze niet te lijmen, wat de installatie snel en gemakkelijk maakt.

Linoleumvloeren

Een linoleumvloer is gemaakt van natuurlijke materialen, zoals lijnzaadolie, hars en kurk, zonder gebruik van weekmakers. Deze samenstelling maakt de vloer stofvrij en antibacterieel. Linoleum is een duurzame vloer, die met een garagevloer coating nog duurzamer kan worden gemaakt.

Deze coating is ook belangrijk om de vloer waterbestendig te maken, want van nature is linoleum niet waterdicht. Hierdoor is een linoleumvloer vooral geschikt voor particuliere garages die voornamelijk als opslagruimte worden gebruikt.

Gietvloer

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor gietvloeren in hun garage. Dit zijn meestal epoxy gietvloeren gemaakt van kunststof polymeer, wat ze heel duurzaam maakt. Deze vloeren kunnen goed tegen chemische stoffen en zijn sterk genoeg om zware machines en voertuigen te dragen. Dit maakt ze ideaal voor professionele garages.

Om een gietvloer te plaatsen, moet de ondergrond eerst egaal zijn. Soms moet de bestaande dekvloer worden verwijderd, maar tegenwoordig is het vaak mogelijk om de gietvloer er bovenop te plaatsen.

Het belangrijkste om te weten is dat een gietvloer permanent aan de ondergrond wordt vastgemaakt. Dit betekent dat je de vloer niet zomaar kunt verwijderen, zoals bij PVC-tegels of rubberen tegels.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.