Keuzegids: welke vloer kiezen?

Het kan best moeilijk zijn om een nieuwe vloer te kiezen. Er zijn zoveel mooie opties tegenwoordig! Maar niet elke vloer past goed in elke kamer of bij je persoonlijke wensen. In deze keuzegids laten we je zien hoe je de beste keuze kunt maken.

Populaire soorten vloeren

Om voor jou de meest geschikte vloer te vinden, is het belangrijk om eerst een beeld te hebben van welke vloersoorten er allemaal zijn. Hieronder in het lijstje vind je de meest populaire soorten vloeren die er op dit moment zijn.

 1. Houten vloeren
 2. Parketvloeren
 3. Laminaatvloeren
 4. PVC-vloeren
 5. Vinylvloeren
 6. Stenen tegels
 7. Tapijtvloeren
 8. Linoleumvloeren
 9. Betonvloeren

Wil je meer weten over deze vloersoorten? Lees dan ons artikel over: Welke soorten vloeren zijn er en wat zijn de verschillen?

Welke vloer moet ik kiezen?

Er zijn allerlei soorten vloeren beschikbaar, zoals houten vloeren, kunststof vloeren, stenen tegels en tapijt. Maar hoe weet je welke vloer het beste is voor jouw huis of kamer? Beantwoord gewoon deze vijf vragen, en je zult altijd weten welke vloer je moet kiezen.

1e vraag: voor welke ruimte is de vloer?

Elke kamer in huis heeft zijn eigen gebruik en behoeften. Daarom is niet elke vloer geschikt voor alle kamers. Laten we eerst eens kijken naar de kamer waar je de vloer wilt hebben.

 1. Slaapkamer Voor de slaapkamer is de beste vloer geluiddempend, gemakkelijk te onderhouden en warm aan je voeten als je ‘s nachts uit bed stapt. Goede keuzes zijn PVC, vinyl of tapijt.
 2. Badkamer De badkamervloer is vochtig, dus houten vloeren zoals parket zijn doorgaans geen goede optie. Een stenen vloer is meestal de beste keuze, maar PVC kan ook werken.
 3. Woonkamer – De woonkamer is een drukke ruimte waar veel verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals langskomende gasten, kinderen die spelen en tv kijken. Daarom moet de vloer in de woonkamer duurzaam zijn en gemakkelijk schoon te houden. Laminaat, parket en PVC zijn geschikte opties voor de woonkamer.
 4. Keuken – In de keuken kan er tijdens het koken wel eens wat vet of water op de vloer terechtkomen. Daarom is het belangrijk om een vloer te kiezen die bestand is tegen deze omstandigheden en gemakkelijk schoon te maken is. Stenen tegels, PVC of laminaat zijn goede keuzes, terwijl tapijt en hout minder geschikt zijn.
 5. Garage – In de garage is het van belang dat je een vloer hebt die geschikt is voor de garage en alles wat daarbij komt kijken. Denk aan een zware belasting van de vloer of het risico op krassen of slijtage. Rubberen vloeren of linoleumvloeren zijn voorbeelden van vloeren die voldoen aan deze eigenschappen.

2e vraag: maak je gebruik van vloerverwarming?

Meer en meer mensen ontdekken de voordelen van vloerverwarming. In veel nieuwe huizen wordt het nu standaard geïnstalleerd.

Toch is niet elke soort vloer geschikt om op vloerverwarming te leggen. Het is belangrijk dat de warmte goed door de vloer kan stromen. Vloeren met een goede isolatie werken hier eigenlijk niet zo goed voor. Ook moet je voorzichtig zijn met houten vloeren, omdat ze kunnen uitzetten en krimpen door de temperatuurveranderingen.

De beste keuzes voor vloerverwarming zijn stenen vloeren, pvc, vinyl, en onder bepaalde voorwaarden kunnen ook laminaat en tapijt werken. Maar let altijd goed op de specifieke eigenschappen van het vloermateriaal, vooral de thermische weerstand.

Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over de 5 beste vloeren voor vloerverwarming.

3e vraag: moet de vloer intensief gebruik kunnen weerstaan?

In kamers waar veel activiteit plaatsvindt, zoals de woonkamer, is het slim om een vloer te kiezen die weinig onderhoud nodig heeft en stevig is, vooral als er kinderen en huisdieren rondlopen. Zo blijft de vloer langdurig mooi en gaat hij langer mee.

Een hoogwaardige laminaat- of PVC-vloer met een sterke toplaag is een goede optie voor zulke ruimtes. Een andere keuze kan zijn om te investeren in een mooie houten vloer die je na verloop van tijd kunt laten opknappen door opnieuw te schuren en lakken.

Voor kamers waar de vloer minder intensief wordt gebruikt, zoals een logeerkamer, kun je overwegen om een voordeliger alternatief te kiezen.

4e vraag: hoeveel budget heb je?

Bij elke soort vloer zijn er verschillende prijsklassen. Gewoonlijk geeft de prijs een indicatie van de kwaliteit van de vloer, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar het merk en het specifieke product waarin je geïnteresseerd bent. Het is ook verstandig om advies in te winnen bij een expert.

Wanneer je je budget bepaald, is het essentieel om niet alleen naar de initiële kosten te kijken, maar ook naar de langetermijnkosten. Sommige vloeren kunnen aanvankelijk duurder zijn, maar ze kunnen zichzelf op de lange termijn terugverdienen door hun duurzaamheid en onderhoudsgemak. Denk ook aan eventuele installatiekosten.

Het is verstandig om te investeren in een vloer die past bij je financiële mogelijkheden en tegelijkertijd voldoet aan je behoeften op het gebied van duurzaamheid en uiterlijk. Een gesprek met een vloerspecialist kan je helpen om de juiste keuze te maken binnen je budget.

5e vraag: wie gaat de vloer leggen?

Bij de meeste laminaat- en PVC-vloeren kun je zelf de handen uit de mouwen steken en de vloer leggen. Maar als je denkt aan vloeren zoals tegels of houten vloeren, is er vaak wat meer vakmanschap vereist. Het is van belang om jezelf goed te informeren en advies in te winnen, zodat je niet voor onverwachte uitdagingen komt te staan.

Als je handig bent en graag klust, kun je overwegen om de vloer zelf te leggen. Maar als je twijfelt of als je geen ervaring hebt met dit soort projecten, is het misschien verstandiger om professionele hulp in te schakelen. Een deskundige kan ervoor zorgen dat de vloer op de juiste manier wordt geïnstalleerd, wat de levensduur en het uiterlijk van de vloer ten goede komt.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.