Wat is een parketvloer

Parketvloeren blijven erg geliefd als vloerbedekking. Ze passen in vrijwel elk type huis en interieur, en ze kunnen je woning een warme en persoonlijke uitstraling geven. In dit artikel gaan we dieper in op de parketvloeren.

Wat zijn parketvloeren?

Parketvloeren zijn een soort harde houten vloeren die bestaan uit massief hout. Ze worden gemaakt door houten planken te zagen, schuren en af te werken met lak, was, of olie. Parketvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Oorspronkelijk werden parketvloeren meestal van eikenhout gemaakt, maar tegenwoordig kun je kiezen uit diverse houtsoorten zoals teak, notelaar, esdoorn, kastanje, kambala, merbau en meer. Over het algemeen kun je parketvloeren in bijna elke kamer van je huis plaatsen, maar het is beter om ze te vermijden in vochtige ruimtes. Oftewel in de woonkamer en de slaapkamer kun je het prima plaatsen, maar niet in de badkamer of in de keuken.

Soorten parketvloeren

Parket is niet alleen beschikbaar in massief geschaafde planken. Je hebt keuze uit veel verschillende samenstellingen qua materialen en houtsoorten. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt met verschillende populaire soorten parket:

  1. Massief parket: Dit type parket bestaat uit massieve houten planken. Je moet deze vloer zelf schuren en afwerken. De vloer heeft één enkele laag en wordt meestal op een ondervloer van ongeveer 8 millimeter geplaatst. De dikte van de massieve vloer varieert van 6 tot 22 millimeter, en deze kan worden genageld of gelijmd.
  2. Strokenparket: Strokenparket, ook wel fabrieksmatig parket genoemd, wordt geleverd in parketdelen met verschillende breedtes en lengtes. Deze delen hebben groeven aan de zijkanten, waardoor ze gemakkelijk met een kliksysteem kunnen worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de planken mooi op elkaar aansluiten en vermindert de kans op kromtrekken.
  3. Samengestelde parketvloer: Dit type parketvloer bestaat meestal uit drie lagen. De bovenste laag is meestal 2 tot 6 millimeter dik, de middelste laag is ongeveer 8 millimeter dik. De dikte van de onderste laag varieert afhankelijk van de bovenste laag; een dikkere bovenlaag vereist een dikkere onderlaag. De onderste laag is gemaakt van multiplex, en deze structuur voorkomt dat de parketvloer kromtrekt.
  4. Fineerparket: Fineerparket heeft ook meerdere lagen, maar de toplaag is dunner dan bij samengesteld parket. Dit maakt fineerparket over het algemeen goedkoper dan samengesteld parket. De onderste laag van fineerparket bestaat meestal uit HDF-platen. Sommige zachtere houtsoorten zijn niet geschikt voor massieve parketvloeren, maar kunnen wel in fineervorm worden geplaatst vanwege de beschermende toplaag die het biedt.

Voor- en nadelen van parketvloeren

Parketvloeren zijn gemaakt van natuurlijke materialen, wat je huis een warme uitstraling geeft en comfortabel maakt om op te lopen. Deze vloeren zijn zeer duurzaam en gaan lang mee. Als er na verloop van tijd kleine beschadigingen optreden, kunnen ze gemakkelijk worden gerepareerd en opgeschuurd. Bovendien is de installatie van een parketvloer relatief eenvoudig en kun je dit zelf doen. Ten slotte biedt parket ook goede isolatie voor je vloer, wat helpt om je huis warm te houden.

Na verloop van tijd kunnen er krassen op de vloer verschijnen en kunnen de afwerkingslagen soms van kleur veranderen. Het is belangrijk op te merken dat parketvloeren niet goed bestand zijn tegen vocht en grote temperatuurschommelingen. Daarom is het bij installatie nodig om uitzetvoegen onder de plinten te voorzien, zodat het hout kan uitzetten en krimpen zonder schade. Het is ook goed om te weten dat parketvloeren over het algemeen vrij prijzig zijn, maar ze bieden kwaliteit in ruil daarvoor. Er zijn verschillende prijsklassen beschikbaar, afhankelijk van de duurzaamheid van het materiaal, variërend van volledig massief tot gedeeltelijk massief.

Het plaatsen en onderhouden van een parketvloer

Om schade door vocht te voorkomen, is het belangrijk om parketvloeren pas te plaatsen nadat de ondervloer (chape) volledig is opgedroogd. Je kunt dit testen door een klein stukje aluminiumfolie een dag lang aan de chape vast te plakken. Als de onderkant van de folie de volgende dag geen vocht heeft, dan weet je dat de dekvloer volledig droog is.

Net als bij alle soorten vloeren, is het noodzakelijk om je parketvloer regelmatig te onderhouden. Het behoud van de mooie uitstraling van de vloer hangt af van de juiste bescherming en zorg. Welke onderhoudsproducten je moet gebruiken, hangt af van het type parket en hout dat is gebruikt. Op de markt zijn er verschillende producten beschikbaar, zoals hout- en parketlijmen, vernissen, oliën, producten voor het kleuren van hout, boenwas en andere specifieke onderhoudsproducten. Het is essentieel om de juiste producten te kiezen die passen bij je specifieke parketvloer.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.