Wat is een houten vloer

Houten vloeren zijn al lange tijd geliefd vanwege hun veelzijdigheid en natuurlijke charme. Ze kunnen een authentieke en warme uitstraling aan je huis geven. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten en maten houten vloeren waaruit jij allemaal kunt kiezen. Zo weet je dat jij straks de juiste vloer voor jouw ruimte kiest!

Welke soorten houten vloeren zijn er

Er zijn veel prachtige soorten houten vloeren om uit te kiezen, en je hebt ook verschillende afwerkingsopties om de vloer aan te passen aan je interieur. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de houten vloer te waxen, oliën, roken, borstelen of lakken. Hierdoor kun je een houten vloer helemaal aanpassen aan jouw smaak en stijl. Het aanbod van houten vloeren is zeer gevarieerd, wat betekent dat er voor elk interieur wel een passende optie te vinden is. Lees verder om meer te ontdekken over de verschillende mogelijkheden.

Lamelparket vloeren

Lamelparket vloeren bestaan uit meerdere lagen materiaal. De onderste laag is gemaakt van vurenhout, met daar bovenop zijdelingse lamellen van vurenhout. De bovenste laag is van eikenhout. Vanwege deze opbouw zijn lamelparket vloeren niet geschikt voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Voor de afwerking kun je kiezen uit wax, olie of lak.

Multiplank parket vloeren

Multiplank parket wordt gemaakt door berken multiplexlagen meerdere keren kruiselings op elkaar te lijmen. Dit zorgt voor een sterke constructie die voorkomt dat het hout gaat vervormen. Deze vloer is stabiel en kan worden gebruikt in combinatie met vloerverwarming. Bovendien is multiplank parket bestand tegen water. Het is raadzaam om deze vloer af te werken met olie, wax of lak voor extra bescherming en duurzaamheid.

Multi- of duoplanken

Een multiplanken vloer, ook wel bekend als duoplanken vloer, is gemaakt van berken multiplex. Dit multiplex bestaat uit meerdere lagen die stevig aan elkaar zijn gelijmd, wat resulteert in een sterke en stabiele vloer. Als je op zoek bent naar een kwalitatieve en duurzame vloer, dan is dit een uitstekende keuze.

Je kunt een multi- of duoplanken vloer mooi afwerken door verschillende oppervlaktebehandelingen of randafwerkingen toe te passen. Bij de randafwerking kun je bijvoorbeeld kiezen voor waxen, oliën of lakken van de vloer. Door de vloer goed te onderhouden, kun je er vele jaren van genieten.

Parketvloeren

Parketvloeren bieden veel mogelijkheden voor verschillende legpatronen en komen in diverse soorten. De drie meest populaire parketvloeren zijn massief parket, lamelparket en multiplank parket. Een massieve parketvloer bestaat uit puur massief hout. Daarentegen bestaan lamelparket en multiplank parketvloeren uit meerdere lagen hout. Vanwege het gebruik van massief hout ziet een massieve parketvloer er natuurlijk prachtig uit.

Tip: ziet jouw houten vloer er niet zo mooi meer uit? Dan kun je jouw houten vloer schuren en lakken, door dit te doen krijgt jouw houten vloer zijn oude glans weer terug en kun je er weer optimaal van genieten.

Houtsoorten voor houten vloeren

Bij houten vloeren zijn er niet alleen diverse soorten vloeren, maar ook verschillende houtsoorten waaruit je kunt kiezen. Hieronder hebben wij de verschillende soorten hout voor je op een rij gezet.

Eikenhouten vloer

De eikenhouten vloer is de meest favoriete keuze voor vloeren. Veel mensen kiezen voor eiken vloeren vanwege hun stevigheid en duurzaamheid, en omdat ze goed passen in zowel klassieke als moderne interieurs. Er zijn verschillende kleurvariaties beschikbaar voor houten vloeren, variërend van natuurlijke tinten tot lichtere en donkere kleurstellingen.

Houten vloer van notelaar

Notelaar is een houtsoort met een fijne nerf en prachtige patronen. Het is een klassieke laminaatvloer die beschikbaar is in verschillende kleuren. Deze soort vloer is tijdloos en past goed bij elk type interieur, waardoor het een sfeervolle keuze vloer is.

Houten vloer van wengé

Dit is een donkere houtsoort die er erg aantrekkelijk uitziet. Het hout is van hoge kwaliteit, absorbeert bijna geen vocht en kan in verschillende patronen worden gelegd. Wengé groeit in tropische gebieden en wordt vooral gebruikt in ruimtes waar een sterk contrast gewenst is.

Houten vloer van teak

Teakhout, ook wel bekend als de ‘Koning van de houtsoorten’, is waarschijnlijk net zo beroemd als eikenhout. Teakhout wordt beschouwd als een van de beste houtsoorten ter wereld omdat het alle gewenste eigenschappen van hout combineert. Het is bestand tegen water, gaat lang mee, en kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Bovendien is de kans op kromtrekken erg klein. Teakhout kan variëren in kleur, van zeer licht tot zeer donker.

Houten vloer van merbau

Merbau is een soort hardhout dat afkomstig is uit tropische gebieden en nog harder is dan eikenhout. Het heeft een roodbruine kleur en staat bekend om zijn eenvoudige, maar klassieke uitstraling. Merbau is bijzonder slijtvast en hard, daarom wordt het vaak gebruikt voor houten vloeren. Het kan de tand des tijds goed doorstaan en is geschikt voor ruimtes waar veel gelopen wordt.

Houten vloer van grenen

Grenenhout is een van de voordeligere houtsoorten, maar heeft ook een charmante uitstraling. Het heeft een geelachtige kleur die een natuurlijk gevoel geeft. De planken hebben een ruwe en onbewerkte uitstraling, met veel contrasten. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien druk lijkt, biedt grenenhout eigenlijk een neutrale kleur die goed past in een rustig interieur.

Houten vloer van esdoorn

Esdoorn is een lichte houtsoort die goed bestand is tegen huishoudelijke chemicaliën. Het heeft ook de eigenschap om water af te stoten en is slijtvast. Na verloop van tijd verandert de lichte kleur van esdoorn langzaam in een goudgele tint. Dankzij de beschermende toplaag blijft de vloer duurzaam en behoudt hij zijn authentieke houtuitstraling, wat betekent dat je vele jaren plezier zult hebben van deze vloer.

Wist jij? Dat een houten vloer een uitstekende keuze is voor kantoorruimtes.

Meer lezen over houten vloeren? Lees dan onze artikelen over:

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.