Houten vloer verwijderen

Houten vloeren gaan meestal heel lang mee, maar soms is het nodig om ze te vervangen. Als dat het geval is, rijst de vraag of je dit zelf kunt doen of dat je het beter kunt laten doen. En hoe moet je eigenlijk te werk gaan?

In dit artikel gaan we je alles uitleggen over het verwijderen van een houten vloer. Zo ben je goed voorbereid en weet je wat je moet doen en waar je op moet letten.

Wanneer is een houten vloer aan vervanging toe?

Het verwijderen van een houten vloer gebeurt meestal wanneer er geen andere optie is en de vloer niet meer kan worden opgeknapt. Soms kun je een houten vloer nog schuren en lakken, waardoor de vloer er weer als nieuw uit ziet. Maar, wanneer dat geen optie meer is, dan is het zaak om de houten vloer te verwijderen. Maar soms wil je gewoon een nieuwe vloer, bijvoorbeeld als je net bent verhuisd.

Daarnaast kan het nodig zijn om de vloer te vervangen vanwege vlekken, slijtage en ouderdom. Als het nagelaten is om een houten vloer goed schoon te maken en te onderhouden, dan is dat een aanslag op het uiterlijk van de houten vloer.

In deze gevallen moet je de houten vloer verwijderen. Omdat hout een natuurlijk materiaal is dat na verloop van tijd kan gaan verslechteren, is het altijd belangrijk om de oude houten vloer te verwijderen voordat je een nieuwe vloer installeert.

Hoe moet je de oude houten vloer verwijderen?

Het verwijderen van een houten vloer hoeft meestal niet moeilijk te zijn, maar je moet voorzichtig zijn als je de vloer wilt behouden. Houten vloeren kunnen op twee verschillende manieren aan de onderliggende vloer zijn bevestigd: met lijm of spijkers. Soms ligt een houten vloer gewoon los op de ondergrond. Als dat het geval is, kun je de volgende stappen volgen om de vloer te verwijderen.

Voorbereidend werk

Een goede start is belangrijk. Het is altijd slim om wat onderzoek te doen en de juiste gereedschappen te verzamelen voordat je aan de slag gaat. Als je een houten vloer wilt verwijderen die gewoon los op de ondergrond ligt, heb je eigenlijk maar één gereedschap nodig: een koevoet.

Creëer wat ruimte tussen de planken

Als je klaar bent om de houten vloer te verwijderen, is het handig om wat ruimte in de vloer te maken. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een plint te verwijderen of een schroef in een plank te draaien en deze dan omhoog te trekken met behulp van een touwtje. Zo kun je een begin maken met het verwijderen van de vloer.

Haal de vloerplanken eruit

Nadat je één plank uit de vloer hebt gehaald, kun je de andere planken gemakkelijk één voor één verwijderen met behulp van de koevoet. Als je van plan bent de vloer opnieuw te gebruiken en de planken zijn nog niet omhooggekomen, moet je voorzichtig te werk gaan en de planken rustig uit de vloer halen. Het is belangrijk om geduldig en voorzichtig te zijn om schade aan de planken te voorkomen als je ze wilt hergebruiken.

Houten vloer verwijderen die verlijmd is

Tegenwoordig worden houten vloeren meestal vastgelijmd aan de ondergrond. Het verwijderen van zo’n gelijmde houten vloer is op zichzelf niet heel moeilijk, maar het vereist wel wat extra aandacht en stappen. Ik ga je uitleggen hoe je dit kunt doen.

Voorbereidend werk

Een houten vloer die is vastgelijmd, vergt wat extra stappen en gereedschap om te verwijderen. Je hebt een cirkelzaag, kleine hamer en koevoet nodig om de vloer op een nette manier te verwijderen. Als er geen plinten zijn die je kunt verwijderen, moet je één plank doorklieven om ruimte te maken. Hier is hoe je het kunt doen.

Zorg voor wat ruimte tussen de planken

Om ruimte te maken tussen de planken van een vastgelijmde houten vloer, heb je een kleine hamer en een cirkelzaag nodig. Stel de zaag in op de dikte van de vloer en zaag voorzichtig één plank door, bij voorkeur een die niet meer hergebruikt hoeft te worden.

Soms komt de plank niet gemakkelijk los vanwege de lijm. In dat geval kun je de hamer gebruiken om de koevoet voorzichtig onder de plank te schuiven. Wees echter voorzichtig om schade aan de ondervloer te voorkomen.

Verwijder de houten vloerdelen

Nu je één plank hebt verwijderd, kun je de rest van de vloerplanken één voor één weghalen. Pak je hamer en koevoet erbij en haal alle houten planken voorzichtig eruit. Soms blijven sommige planken vastzitten vanwege lijmresten. Als dat gebeurt, kun je de hamer gebruiken om de koevoet beter onder de plank te krijgen.

Verwijder de lijmresten

Nadat je alle planken hebt weggehaald, wacht de lastigste klus: het verwijderen van de lijmresten van de ondervloer. Als de houten vloer is gelijmd met wateroplosbare lijm, volstaat het om wat water aan te brengen. Als er andere lijm is gebruikt, heb je een lijmverwijderaar nodig. Breng deze aan op de ondervloer en gebruik een beitel om de lijmresten voorzichtig los te maken.

Het verwijderen van een gespijkerde houten vloer

Een houten vloer die is vastgespijkerd, zie je tegenwoordig niet vaak meer. Dat komt omdat het verwijderen van zo’n soort vloer lastiger is dan bij gelijmde vloeren. Maar stel dat je nog wel zo’n gespijkerde houten vloer hebt en je wilt deze verwijderen, dan kun je de volgende stappen volgen.

Voorbereidend werk

Als je een gespijkerde houten vloer wilt verwijderen, moet je extra voorzichtig zijn. Je hebt een koevoet en een nijptang nodig om de spijkers voorzichtig los te maken van de ondervloer.

Zorg voor ruimte tussen de planken

Meestal kun je een van de plinten verwijderen om ruimte te creëren aan de zijkant van de vloer. Als dat niet mogelijk is, kun je een plank die niet meer herbruikbaar is doormidden zagen om ruimte te maken.

Maak de planken voorzichtig los en verwijder ze

Het lastigste deel van het verwijderen van een gespijkerde houten vloer is het losmaken van de planken. Deze zijn namelijk met spijkers aan elkaar en aan de ondervloer bevestigd. Gebruik een nijptang om de spijkers voorzichtig te verwijderen. Als je de vloer wilt hergebruiken, moet je extra voorzichtig te werk gaan.

Zelf een houten vloer verwijderen of toch een professional inschakelen?

Het verwijderen van een houten vloer is meestal geen moeilijke taak en je kunt het zelf doen. Als je echter wilt dat de onderliggende vloer in goede staat blijft, zodat je meteen een nieuwe houten vloer kunt leggen, moet je extra voorzichtig zijn. Als je niet over de juiste kennis, ervaring of gereedschap beschikt, maar toch wilt dat de houten vloer correct wordt verwijderd, is het misschien verstandig om een professional in te schakelen. Op die manier weet je zeker dat de klus goed wordt geklaard.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.