Houten vloer schuren en lakken

Wil je je houten vloer opknappen vanwege krassen, vlekken of slijtage? Dit kun je zelf doen in twee stappen: eerst de vloer schuren en daarna een nieuwe laklaag aanbrengen. Het schuren van de vloer verwijdert oneffenheden en oude laklagen, waardoor de houtnerf weer zichtbaar wordt. Vervolgens kun je de vloer voorzien van een nieuwe laklaag om hem te beschermen en zijn oorspronkelijke glans te herstellen. Hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten, ontdek je in deze praktische tips. Zo kun je je houten vloer zelf een frisse look geven en hem weer als nieuw laten lijken.

Welke houten vloeren kun je eigenlijk schuren?

Alle houten vloeren kunnen worden opgeschuurd, behalve laminaatvloeren. Laminaat bestaat uit geperste houtvezels met een houtpatroon erop gedrukt. Als de bovenste laag van laminaat versleten is, kun je er niets aan doen om het te herstellen. Parketvloeren, lamelparket en zachthouten vloeren zoals grenen of vuren vereisen verschillende benaderingen voor het schuurwerk.

  • Bij een zachthouten vloer moet je heel gelijkmatig werken, omdat de schuurmachine snel in het hout kan bijten.
  • Lamelparket kan maximaal drie keer worden geschuurd voordat de dunne toplaag van 4-6 mm is verdwenen.
  • Bij massieve parketvloeren kun je zelfs diepe beschadigingen volledig wegschuren. Voor deze klus is een parketschuurmachine ideaal, en je kunt er een huren bij de bouwmarkt. Zelfs een massieve hardhouten vloer kun je met je eigen schuurmachine weer in topconditie krijgen.

Welke schuurmachine kun je gebruiken?

Voor het schuren van een houten vloer kun je in principe elke schuurmachine gebruiken. Wel is het zo dat de ene machine gemakkelijker en sneller werkt dan de andere. Hieronder gaan we dieper in op enkele schuurmachines die je kunt gebruiken voor de klus.

Excenterschuurmachine

Een excenterschuurmachine heeft een grote ronde schuurzool en is ideaal voor het schuren van grote oppervlakken. Het is ook vrij eenvoudig te bedienen, wat belangrijk is om een gelijkmatig resultaat te bereiken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de roterende beweging schade aan de vloer kan veroorzaken als je te lang op één plek blijft schuren of te veel druk uitoefent. Wees dus voorzichtig en werk gelijkmatig om lelijke deuken te voorkomen.

Vlakschuurmachine

Met een vlakschuurmachine loop je het minste risico op beschadigingen. Dit komt doordat deze machine een kleine schuurzool heeft en licht van gewicht is. Een ander voordeel is dat je met een vlakschuurmachine hoeken kunt bereiken en langs de plinten kunt schuren. Aan de andere kant kost het schuren van de vloer met een vlakschuurmachine wel meer tijd omdat het een wat langzamere klus is.

Bandschuurmachine

Een bandschuurmachine met zijn grote rechthoekige schuurzool is snel en efficiënt in gebruik. Maar het brengt ook een groter risico op beschadigingen met zich mee. Het is essentieel om in de richting van de houtnerf te schuren en niet te veel druk uit te oefenen, want het gewicht van de machine is meestal voldoende. Net als bij een excenterschuurmachine, zul je met de hand hoekjes en het hout dichtbij de plint moeten schuren.

Welk schuurpapier kun je gebruiken?

Bij het schuren van vloeren is het belangrijk om altijd in stappen te werken, van grof naar fijn. De schuurmiddelen die je gebruikt, zoals schuurschijven, schuurpads of schuurvellen (afhankelijk van de machine), hebben een deklaag van slijpmateriaal. Dat slijpmateriaal heeft verschillende groottes, die worden aangeduid met een cijfer. Hoe hoger het cijfer, hoe fijner het schuurpapier is. Meestal begin je met korrel P60 om vuil en oude olie of laklagen te verwijderen. Daarna gebruik je P80 en als laatste P120 voor het echte schuurwerk. Het kan zijn dat je, afhankelijk van het type hout en de conditie van de vloer, nog een fijnere korrel nodig hebt na P120.

Voorbereiden op het schuren van een houten vloer

Voordat je begint met het schuren van de houten vloer is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen. Voordat je aan het schuren begint, is het slim om de ruimte helemaal leeg te maken. Op die manier kun je ononderbroken werken zonder meubels te hoeven verplaatsen. Controleer of er losse vloerdelen zijn en zet ze stevig vast. Spijkers die uitsteken, kun je minstens 3 mm in het hout slaan. Vergeet niet om kasten en deuren te sluiten, want schuren kan veel stof veroorzaken.

Houten vloeren schuren: volg deze stappen

Je hebt de juiste materialen ingeslagen en je hebt de nodige voorbereidingen getroffen, nu is het zaak om te beginnen met het schuren van je houten vloer. Maar, voordat je aan de slag kunt, is het nog wel belangrijk om te weten welke soort vloer je gaat schuren. Hieronder vind je per soort vloer tips voor het uitvoeren van je klus.

Zachthouten vloer schuren

Een zachthouten vloer, zoals vuren of grenen, heeft een nerfstructuur die wat ruwer is en daardoor gevoeliger voor beschadigingen zoals krassen en deuken door bijvoorbeeld naaldhakken en het verschuiven van meubels. Het schuren van zo’n vloer gaat vrij snel vanwege het zachte hout, en je kunt hiervoor een vlakschuurmachine, een excentrische schuurmachine, een woodboy of een kantschuurmachine gebruiken. Als je een parketschuurmachine gebruikt, moet je extra voorzichtig zijn om te voorkomen dat de machine te diep in het hout snijdt.

Lamelparket schuren

Een lamellenparket heeft een toplaag van 4-6 mm dik. Bij een gewone schuurbeurt kun je de vloer maximaal 3 keer schuren voordat de goedkopere onderlaag zichtbaar wordt. Dus, als je lamelparket hebt, is het belangrijk om niet te lang te wachten met het renoveren van de vloer. Hoe erger de beschadigingen, hoe meer je in één keer van de toplaag moet schuren. Voor het schuren van lamelparket kun je een Woodboy of een parketschuurmachine gebruiken. Het is ook handig om een kantschuurmachine te hebben voor de randen en hoeken.

Parket schuren

Parketvloeren bestaan uit massieve stroken, waardoor je zelfs een sterk beschadigde parketvloer weer helemaal mooi kunt maken. Om een parketvloer te schuren, gebruik je een parketschuurmachine samen met een kantschuurmachine voor de randen en hoeken. Vaak zijn parketvloeren genageld, en je hoeft deze kleine spijkers niet te verwijderen voordat je begint met schuren. De spijkers worden samen met de toplaag weggeschuurd. Na het schuren kunnen de spijkers wel meer zichtbaar zijn.

Hoeveel moet je eigenlijnlijk wegschuren?

Bij het schuren van een vloer is het belangrijk om al het vuil en de oude lak volledig te verwijderen. In de meeste gevallen hoef je slechts een laag van 2 mm af te schuren om een goede basis te krijgen voor een nieuwe afwerking. Als de vloer echter beschadigd is met krassen, kan het nodig zijn om meer van de toplaag te verwijderen, ergens tussen de 2 en 4 mm. Sommige vloeren kunnen ook kromgetrokken zijn, waarbij de randen van de planken omhoog staan. Om bij de oude laklaag te komen, moet je deze kromming eerst corrigeren, wat kan betekenen dat je meer dan 4 mm moet afschuren.

De houten vloer lakken

Nadat je de vloer mooi geschuurd hebt, is het tijd om de houten vloer te lakken. Voordat je begint met het lakken van de vloer, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vloer volledig stofvrij is. Gebruik een stofzuiger om grondig te reinigen en veeg daarna met een vochtige doek om eventuele laatste stofresten te verwijderen. Een pas geschuurde vloer zonder beschermende laklaag is kwetsbaar en kan gemakkelijk beschadigd raken, bijvoorbeeld door hakken of schoenen met harde zolen. Het is daarom het beste om op kousenvoeten over de vloer te lopen.

Je hebt de keuze om de houten vloer af te werken met een transparante of dekkende lak. Gebruik een lakroller om de lak gelijkmatig aan te brengen, in de richting van de vloerdelen. Voor een goede bescherming wordt aanbevolen om drie lagen lak aan te brengen.

Een andere optie is om de vloer te oliën. De olie dringt in het hout en beschermt de vloer van binnenuit tegen vuil. Er zijn verschillende tinten vloerolie beschikbaar, waardoor je de gewenste uitstraling kunt creëren.

Een handige tip voor beginners: begin met lakken of oliën in de verste hoek van de kamer, zodat je eindigt bij de deur. Dit voorkomt dat je jezelf in een hoekje schildert en geen uitweg hebt.

Tip: wanneer de houten vloer niet meer te redden is kun je de houten vloer verwijderen en een nieuwe houten vloer leggen.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.