Houten vloer leggen

Het leggen van een houten vloer kan op verschillende manieren gebeuren. Denk je er over na om het zelf te doen, dan is het zeer belangrijk om te weten wat je moet doen om het gewenste resultaat te bereiken. Professionals weten exact wat ze moeten doen door de ervaring die ze hebben, en ze hebben er ook het juiste gereedschap voor. Jij moet ervoor zorgen dat je ook over de juiste kennis beschikt en dat je de juiste gereedschappen verzameld, zodat je goed voorbereid te werk gaat bij het leggen van je houten vloer. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van het leggen van houten vloeren en geven we je een stappenplan vol met praktische tips. Lees snel verder!

Waarom kiezen voor het leggen van een houten vloer?

Mensen hebben verschillende redenen om een houten vloer te willen leggen. Vaak wordt dit gedaan vanwege de warme en natuurlijke uitstraling van hout, maar ook de duurzaamheid speelt een belangrijke rol. Als je een houten vloer goed verzorgt, kan deze tot wel 50 jaar meegaan. Je moet deze soort vloer goed schoonmaken en onderhouden, zodat je ervoor zorgt dat het uiterlijk van de vloer mooi blijft. Mocht het uiterlijk van de vloer toch zijn aangetast, geen zorgen! Je kan de houten vloer schuren en lakken om de vloer weer te laten stralen.

Bovendien is het leggen van een houten vloer niet per se een moeilijke taak en kun je dit vaak zelf doen. Om deze redenen kiezen mensen ervoor om houten vloeren te installeren in verschillende ruimtes, zoals de keuken, woonkamer of slaapkamer.

Stappenplan voor het leggen van een houten vloer: hier moet je allemaal op letten

Als je zelf een houten vloer wilt leggen, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Het kost wat tijd, maar uiteindelijk heb je een mooie vloer. Het is belangrijk om te begrijpen hoe het proces werkt en waar je op moet letten om te voorkomen dat je de houten vloer later moet verwijderen. Daarom hebben we een gedetailleerd stappenplan opgesteld om je te helpen bij deze klus. Lees je mee?

Stap 1: bereken het aantal houten vloerdelen dat je nodig hebt

Nog voordat je begint met het leggen van de houten vloer is het van belang dat je een aantal zaken goed voorbereid. Het eerste is het berekenen van het aantal houten vloerdelen dat je nodig hebt voor de klus. Je berekent het aantal vierkante meters vloerdelen. Dit doe je door de ruimte te meten waar de houten vloer moet komen te liggen en kijk vervolgens hoeveel planken je nodig hebt.

Denk na over het patroon waarin je de vloer wilt leggen, want dat kan invloed hebben op de hoeveelheid hout die je nodig hebt. Bijvoorbeeld, wil je een visgraatpatroon of toch liever een Hongaars punt patroon?

Het is ook verstandig om wat extra vloerdelen te kopen, want ongeopende pakken kunnen gewoon worden teruggebracht als je ze niet gebruikt.

Stap 2: kies de juiste soort houten vloer

Nadat je weet hoeveel vierkante meters aan houten vloerdelen je nodig hebt, is het tijd voor de volgende stap: het kiezen van de juiste houten vloer. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar je eigen wensen en behoeften en vervolgens kijken welke vloer hier het beste bij past. Vaak kun je kiezen tussen vuren- en grenenhout, maar ze hebben belangrijke verschillen.

Een grenenhouten vloer is steviger en zal minder gevoelig zijn voor veranderingen in luchtvochtigheid, wat betekent dat de vloer minder zal uitzetten of krimpen. Aan de andere kant is vurenhout zachter en gevoeliger voor deze veranderingen, wat kan leiden tot problemen zoals kromtrekken. Maar vurenhouten vloeren zijn meestal goedkoper.

Welke houten vloer je gaat leggen hangt af van factoren zoals hoe vaak de ruimte wordt gebruikt, de afwerking van de vloer en jouw persoonlijke voorkeuren. Als je twijfelt kun je altijd advies inwinnen bij een expert. Het leggen van een houten vloer is niet goedkoop, dus je moet er wel zeker van zijn dat je de juiste vloer legt. Bij twijfel dus altijd een expert inschakelen.

Stap 3: zorg ervoor dat de houten vloerdelen op tijd in huis zijn

Om een goed eindresultaat te krijgen is het zeer belangrijk dat wanneer je een houten vloer gaat leggen, dat je het hout van te voren laat aanpassen aan de temperatuur van de kamer waarin het wordt geïnstalleerd.

Het is slim om de vloerdelen ruim van tevoren (ongeveer twee weken) in huis te hebben. Dit voorkomt dat de houten vloer na het leggen nog veel gaat uitzetten of krimpen. Dat zou natuurlijk zonde zijn!

Stap 4: aan de slag met de ondervloer

Een van de belangrijkste stappen bij het leggen van een houten vloer is het voorbereiden van de ondervloer. Bij deze stap moet je rekening houden met een aantal zaken. Zoals: wil je vloerverwarming onder je vloer hebben en waar liggen de leidingen onder de huidige vloer?

Doorgaans ligt er bij de meeste woningen een ondervloer van beton of tegels. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om het beton of de tegels grondig schoon te maken en eventuele oneffenheden te egaliseren.

Daarna kun je een vochtwerende folie op de ondergrond leggen om de houten vloer te beschermen tegen vocht. Zorg ervoor dat je de folie op maat snijdt met een stanleymes. Laat het folie vervolgens aan de zijkanten iets omhoog komen tegen de muren, hier laat je de plinten later overheen komen. Zorg ervoor dat alle naden in de folie goed zijn afgeplakt met aluminiumtape.

Vervolgens leg je spaanplaten bovenop de folie. Deze zorgen voor een egale ondergrond waarop je de houten vloer kunt leggen. Plaats de platen in een halfsteens verband en bevestig ze om de 30 cm met schroeven, bij voorkeur verzonken schroeven. Houd hierbij ongeveer 1 cm ruimte vrij vanaf de muren en laat enkele millimeters tussen de platen zelf. Let op dat spaanplaten verkrijgbaar zijn in verschillende diktes, dus zorg ervoor dat de dikte overeenkomt met die van de houten vloerdelen en meet precies hoe hoog de spaanplaten moeten zijn.

Stap 5: beginnen met het leggen van de houten vloerdelen

Nu de ondervloer klaar is, is het tijd om te beginnen met het leggen van de houten vloer. We beginnen met het leggen van de eerste rij houten vloerdelen.

Voor deze stap gebruik je zogenaamde afstandhouders die je tussen de houten planken en de muur plaatst. Hierdoor blijft er een ruimte van 1,5 tot 2 cm tussen de muur en het hout, wat voorkomt dat de planken kromtrekken.

Begin met het leggen van het eerste houten vloerdeel met de groefzijde richting de muur. Gebruik ongeveer 6 tot 8 afstandhouders per houten plank. Hoeveel je er gebruikt is afhankelijk van de lengte van de plank. Voordat je doorgaat met het leggen van de volgende houten plank is het van belang dat je de volgende stap goed doorleest.

Stap 6: de houten vloer lijmen

Meestal worden houten vloeren tegenwoordig aan elkaar gelijmd, waardoor ze één solide geheel vormen. Het leggen van zo’n vloer kan wel wat tijd kosten, maar het is belangrijk om te weten hoe je de houten delen op de juiste manier moet verlijmen. Wanneer je dit verkeerd doet, geniet je niet van een goed eindresultaat.

Wanneer je begint met het leggen van de eerste rij houten vloerdelen, die met de groefkant naar de muur gericht gelegd worden, lijm je de kopse kant van de planken aan elkaar. Oftewel, in de lengte. Als de eerste rij is gelegd, gebruik je een hamer en een slagijzer om alles goed aan te drukken, maar zorg ervoor dat de afstandhouders tussen de planken en de muren zijn geplaatst.

Wanneer je begint met het leggen van de tweede rij, is het de bedoeling dat je de groeven van de eerste rij houten vloerdelen verlijmd met de messing van de tweede rij houten vloerdelen. Dit zorgt ervoor dat alles één stevig geheel wordt. Om dit te doen, breng je lijm aan in de groeven van de eerste rij en schuif je de planken met de messing in de groef. Vergeet niet om ook de kopse kanten aan elkaar te lijmen en herhaal deze handelingen.

Stap 7: leg vervolgens de rest van de houten vloer

Het verdere proces van het leggen van de houten vloer komt neer op herhaling. Je brengt waterbestendige lijm aan op de kopse kanten en groeven van de planken, plaatst het vloerdeel en tikt het voorzichtig vast met een rubberen hamerblokje en een hamer. Als er lijm tussen de naden omhoog komt, veeg dit dan direct weg met een doekje om lelijke vlekken op het hout te voorkomen.

Je zult merken dat aan het einde van elke rij, dat er een stukje van een houten vloerdeel overblijft. Je kunt dit stukje gebruiken om de nieuwe rij te starten. Als het stukje echter te klein is of niet handig is om te gebruiken voor een nieuwe rij, pak dan gewoon een nieuwe plank.

Stap 8: let op de leidingen

Voorafgaand aan het leggen van de houten vloer, is het zeer verstandig om de ruimte goed te inspecteren. Kijk bij deze inspectie goed naar waar de leidingen zich in de kamer bevinden, bijvoorbeeld bij de verwarming. Door dit te doen weet je waar je uitsparingen in de houten planken moet maken. Wanneer je dit niet doet, kom je uiteindelijk niet goed uit. Dat is natuurlijk zonde. Het kan soms een precies werkje zijn, maar neem rustig de tijd en het zal uiteindelijk goed verlopen.

Stap 9: begin met het leggen van de plinten

Heb je de houten vloer gelegd? Dan gaan we door naar de volgende stap. Het grootste werk is al wel gedaan, maar het is tijd om de puntjes op de I te zetten, bijvoorbeeld door de smalle ruimtes tussen de buitenste planken en de muren weg te gaan werken. Hoe doe je dit? Door plinten te leggen uiteraard! Het is belangrijk om de plinten op maat te zagen, zodat ze goed passen. Wanneer je de plinten op maat gemaakt hebt, is het zaak om ze te verlijmen op de vloer of door ze op de muur te schroeven. Welke toepassing je hanteert is afhankelijk van het type plint dat je gebruikt.

Stap 10: tijd om de houten vloer af te werken

Nadat de houten vloer is gelegd en de plinten zijn geplaatst, blijft de vloer meestal onbehandeld. Dat is niet zo slim, want een onbehandelde houten vloer is zeer gevoelig voor vocht, krassen en vlekken. Eigenlijk is het vragen om problemen, wanneer je een houten vloer niet behandelt.

Daarom wordt een houten vloer meestal afgewerkt met olie, boenwas, hardwaxolie of lak. Je hebt verschillende keuzes voor de afwerking, afhankelijk van hoe je wilt dat de vloer eruitziet en hoe gemakkelijk je hem wilt kunnen onderhouden. Deze afwerking moet om de paar jaar worden vernieuwd en is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de houten vloer.

Naast het uiterlijk dient de afwerking vooral om de houten vloer te beschermen. Je wilt immers niet dat je nieuwe houten vloer snel onder de krassen of vlekken zit, dat zou erg zonde zijn.

Wil je jouw houten vloer zwevend leggen?

Het leggen van een houten vloer kun je op veel verschillende manieren uitvoeren. In het stappenplan hierboven hebben we de meest gebruikte methode met je doorgelopen. Maar, er zijn ook mensen die ervoor kiezen om de houten vloer zwevend op de ondervloer te leggen. Wanneer je een houten vloer zwevend legt, dan lijm je de houten vloer niet vast aan de ondervloer. In dit geval bevestig je de vloerdelen aan elkaar met behulp van nadenlijm.

Houten vloer nogmaals leggen?

Sta je op het punt om te verhuizen en wil je graag je bestaande houten vloer meenemen naar je nieuwe huis? Dat is mogelijk, maar het hangt af van hoe de vloer oorspronkelijk is geplaatst (gelijmd, zwevend of genageld). Je moet de houten vloer eerst verwijderen voordat je de vloer mee kunt nemen naar je nieuwe woning.

Waar begin je als je een houten vloer gaat leggen?

Laten we starten in de linkerhoek van de lange muur en zorg ervoor dat de groef van de planken naar de muur wijst. Plaats afstandhouders tussen elke plank en de muur om gelijke tussenruimtes te creëren. Zorg ervoor dat de planken mooi aansluiten. Wanneer je het einde van de rij bereikt, ga je de laatste plank op maat zagen en deze op zijn plek plaatsen. Ga vervolgens weer door naar de volgende rij en herhaal deze handelingen.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.