Houten vloer vervangen door beton

Heb jij momenteel een houten vloer en denk je erover na om deze soort vloer te vervangen door een betonvloer? Dit kun je op verschillende manieren aanvliegen, we bespreken dit allemaal in ons nieuwe artikel. Het vervangen van je oude houten vloer voor een mooie nieuwe betonvloer kan je veel voordelen bieden. Er zit wel een maar aan, het moet logischerwijs wel op een goede manier aangevlogen worden. Hoe pak je dit aan en wat zijn de kosten van het vervangen van je oude houten vloer voor een betonvloer?

Deze en meer vragen gaan we allemaal behandelen in dit artikel. We vertellen je alles wat jij moet weten om beslagen ten ijs te komen. Want, je haalt een goed resultaat alleen maar als je goed voorbereid bent. Dus, wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Waarom zou je een houten vloer willen vervangen door een betonvloer?

Het vervangen van je oude houten vloer door een mooie nieuwe betonvloer kan om meerdere redenen voordelig zijn. Om je goed te informeren over deze voordelen hebben we hieronder verschillende situaties in kaart gebracht waarbij dit een goed idee is.

De houten vloer is aan het rotten

Bij oude huizen komt het vaak voor dat er vochtproblemen ontstaan in de ruimte onder de begane grond. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op houtrot in de vloer. Als een houten vloer begint te rotten, kan dit nare geurtjes veroorzaken en zelfs leiden tot bouwtechnische problemen, vooral als de houten balken onder de vloer aangetast worden of omhoog komen.

Als je te maken hebt met een rottende houten vloer, is dit vaak een signaal om te overwegen een nieuwe vloer te laten leggen. Als je besluit om de oude houten vloer te vervangen door een betonnen vloer op de eerste verdieping, is het ook van belang om aandacht te besteden aan de ruimte onder de begane grond, ook wel de kruipruimte genoemd. Deze kruipruimte moet goed geventileerd worden, zodat vocht efficiënt afgevoerd kan worden, en er moet isolatie aangebracht worden om energie te besparen en het comfort te verhogen.

Schimmel heeft je houten vloer aangetast

Als je houten vloer is aangetast door schimmel, kan dit vervelende gevolgen hebben. Het kan niet alleen voor nare geurtjes zorgen, maar ook leiden tot het langzaam wegrotten en verzwakken van de vloer. In zo’n geval kan het vervangen van de houten vloer door een betonnen vloer een goede oplossing zijn voor een sterke en nieuwe vloer.

Het is echter belangrijk op te merken dat schimmel in het hout vaak het gevolg is van vochtproblemen. Deze vochtproblemen moeten eerst worden aangepakt voordat je een nieuwe vloer plaatst. Dit wordt meestal gedaan door de onderkant van de vloer te isoleren en ervoor te zorgen dat de ruimte onder de begane grond goed geventileerd is, vergelijkbaar met wat je zou doen bij een houten vloer die aan het rotten is.

Je houten vloer die kraakt of is doorgebogen 

Over het algemeen zijn houten vloeren erg duurzaam en gaan ze erg lang mee, zo zijn er houten vloeren die tot wel 50 jaar meegaan. Hierbij moet wel gezegd worden dat ze 50 jaar meegaan in het beste geval, dus dan moet je je houten vloer wel goed schoonmaken en onderhouden. Mocht je dit niet hebben gedaan, dan kun je mogelijk altijd nog je houten vloer schuren en lakken om iets van zijn oude glorie te herstellen. 

Echter, na verloop van tijd zullen houten vloeren altijd inleveren qua stevigheid en uitstraling. Uiteindelijk kan de vloer gaan buigen of gaan kraken. Is jouw houten vloer doorgebogen? Dan is het tijd om je oude houten vloer te verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om dan een nieuwe houten vloer te leggen, of je kunt een van de opties kiezen die we later bespreken voor het leggen van een nieuwe betonvloer. 

Het leggen van een betonvloer is een goede optie, want deze zijn niet alleen erg stevig, maar je kunt ze ook nog eens gemakkelijk over een houten vloer leggen die brede planken heeft. 

Mijn houten vloer is aan vervanging toe: wat nu?

Heb jij geconstateerd dat je oude houten vloer niet meer te redden valt en dat het hoog tijd is voor een nieuwe vloer? Dan is het hoog tijd om na te denken over het plaatsen van een nieuwe vloer. Je kunt ervoor kiezen om een nieuwe houten vloer te leggen, want zo’n type vloer is immers erg sfeervol en geeft een ruimte veel karakter. Maar, een houten vloer is wel een vloer waarbij je rekening moet houden met veel onderhoud. Wanneer je ervoor kiest om een betonvloer over je houten vloer te leggen, dan geniet je van een vloer die juist weinig onderhoud nodig heeft. 

Probeer wel altijd de oorzaak te achterhalen waarom de houten vloer aan vervanging toe is. Mogelijk heb je problemen in de kruipruimte onder de begane vloer. Het kan zijn dat er vochtproblemen spelen die ervoor gezorgd hebben dat je vloer verslechterd is geraakt. 

Wanneer je oude houten vloer is gaan schimmelen of gaan rotten, dan is het niet verstandig om een nieuwe houten vloer te leggen. In dat geval kun je beter kiezen voor een betonvloer. 

Wat zijn de voordelen van een betonvloer ten opzichte van een houten vloer? 

Als je je oude houten vloer gaat vervangen door een betonvloer zal dit bijna altijd te maken hebben met specifieke problemen die je hebt ervaren met je houten vloer. Bijvoorbeeld door een van de hierboven genoemde problemen. De oorzaken van deze problemen zijn vaak te koppelen aan vochtproblemen of veroudering in de kruipruimte onder de vloer. 

Herken jij de problemen die wij genoemd hebben? Dan is het kiezen voor het vervangen van je houten vloer door een betonvloer een goede keuze, dit biedt je namelijk allerlei voordelen. Wanneer je houten vloer door vochtproblemen is verloederd, is het geen goede keuze om een nieuwe houten vloer te leggen. De kans op nieuwe problemen veroorzaakt door vocht is namelijk groot. Wanneer je in dat geval kiest voor een betonvloer, kies je voor een vloer die een zeer stevige en solide basis vormt voor je ruimte. Daarnaast blijft de temperatuur in je ruimte veel beter op peil, omdat een betonvloer een veel hogere isolatiewaarde heeft dan een houten vloer. Ook kan de vloer goed gecombineerd worden met een vloerverwarming. Als kers op de taart is een betonvloer zeer onderhoudsarm en zal de vloer niet snel beschadigen. Genoeg redenen dus om je houten vloer te vervangen voor een betonvloer.

Houten vloer vervangen voor een betonvloer

De meest logische keuze is om de beschadigde houten vloer te vervangen door een betonnen vloer. Als de oude houten vloer is aangetast door vocht, is het niet verstandig om opnieuw een houten vloer te plaatsen. Beton is namelijk veel beter bestand tegen vocht en kan de isolatie van je huis verbeteren. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een comfortabelere leefomgeving. Er zijn echter verschillende opties om uit te kiezen. Wij hebben een aantal keuzes hieronder voor je op een rij gezet. 

Houten vloer vervangen door een schuimbetonvloer 

Een goede optie om vochtproblemen in de kruipruimte aan te pakken, is het vervangen van de houten vloer door schuimbeton. Dit materiaal wordt in de hele kruipruimte gegoten en biedt uitstekende isolatie, waardoor de kans op vochtproblemen bijna nihil wordt.

Bovendien is schuimbeton sterk en vormt het een solide basis voor je huis. Een nadeel is echter dat de kruipruimte verdwijnt, wat het lastig kan maken om in de toekomst nog leidingen of andere voorzieningen onder de vloer aan te brengen.

Houten vloer vervangen door een broodjesvloer

Een alternatieve manier om de houten balken onder de vloer te vernieuwen, is door een ‘broodjesvloer’ te installeren. Hierbij worden eerst gewapend betonnen balken geplaatst, en er wordt isolatiemateriaal tussen deze balken geplaatst.

Dit zorgt voor een betere isolatie en creëert een stevige draagvloer waarop je vervolgens beton kunt storten. Bovendien is een broodjesvloer goed te combineren met vloerverwarming, mocht dit nog op je verlanglijstje staan.

Kosten voor het vervangen van je houten vloer door een betonvloer

Heb jij een keuze gemaakt en wil je graag je houten vloer vervangen door een betonvloer, maar ben je benieuwd wat de kosten hiervan zijn? Het klinkt cliché, maar de kosten van zo’n klus hangen natuurlijk helemaal af van wat je persoonlijke voorkeuren zijn, hoe groot het project is en of er nog eventuele bijkomende werkzaamheden zijn. 

Indien jij je houten vloer laat vervangen omdat de vloer is gaan schimmelen of rotten, dan zal eerst de onderliggende ruimte geïnspecteerd moeten worden. Eventuele schimmel zal verwijderd moeten worden en de ruimte moet voorzien worden van ventilatie, zodat toekomstige schimmel geen kans krijgt. 

Wanneer dit gedaan is kan de kruipruimte gevuld worden met bijvoorbeeld schuimbeton. Wanneer je hiervoor kiest kun je ongeveer rekening houden met €100 tot €150 per vierkante meter. Je kunt ook kiezen voor een broodjesvloer. Bij dit type betonvloer is het moeilijker om te bepalen wat de totale kosten zullen zijn voor het storten van de vloer. 

Mocht je willen weten wat de totale kosten voor jou zijn voor het laten vervangen van je houten vloer door een betonvloer, raadpleeg dan altijd een expert en laat je goed informeren. 

Hoe ziet het proces eruit van het vervangen van een houten vloer door een betonvloer?

Om je een duidelijk beeld te geven van het proces van het vervangen van een houten vloer door beton, willen we je graag meenemen door ons stappenplan. We leggen stap voor stap uit wat je kunt verwachten:

 1. Verwijder de houten vloer.
 2. Als er onvoldoende diepte is, graaf je indien nodig.
 3. Controleer de ruimte onder de begane vloer op leidingen, riolering en ventilatie.
 4. Vervang leidingen en breng ventilatie aan indien nodig.
 5. Leg een stevige fundering voor de betonvloer.
 6. Isoleer de ondervloer en wanden.
 7. Breng folie aan om te voorkomen dat water weglekt tijdens het storten.
 8. Eventueel leidingen of andere verbindingen in de vloer aanleggen.
 9. Versterk de vloer met wapening.
 10. Indien gewenst, installeer vloerverwarming in de vloer.
 11. Stort het beton.
 12. Nivelleer het beton.
 13. Breng een afwerkingslaag aan.
 14. Laat het beton drogen.

Nadat het beton volledig is opgedroogd, moet de vloer nog enige tijd uitharden. Geef de nieuwe vloer daarom voldoende rust en vermijd zware belasting in de eerste dagen om scheurvorming te voorkomen.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.