Houten vloer behandelen

Ben jij van plan je nieuw gelegde of al liggende houten vloer een behandeling te geven? Om te kunnen genieten van een perfect eindresultaat is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de opties die je hebt. Er zijn tegenwoordig namelijk behoorlijk wat keuzes voorhanden, dit kan verwarrend werken als je niet de juiste kennis in huis hebt. 

Wat is nou precies de beste manier om een houten vloer te behandelen, en wat zijn de voor- en nadelen van elke behandeling? In ons nieuwe artikel duiken we dieper in de wereld van het behandelen van houten vloeren. We nemen je mee langs elk type afwerking en geven je de kennis die je nodig hebt om de juiste keuze te maken. 

Op welke manieren kun je jouw houten vloer een behandeling geven?

Zoals gezegd zijn er veel manieren waarop jij je houten vloer een behandeling kan geven. Het product wat je gebruikt is het belangrijkste onderscheid in deze soorten behandelingen. Zo kun je ervoor kiezen om je houten vloer te behandelen met olie, beits, lak of wax. Elk type behandeling heeft zo zijn eigen effect op je vloer. Wat de beste keuze voor jou is, hangt helemaal af van wat je wilt bereiken. Hieronder gaan we per optie dieper in op de behandeling en wat de voor- en nadelen zijn van de specifieke afwerking. 

Het behandelen van je houten vloer met olie

Veel mensen kiezen ervoor om hun houten vloer te behandelen met olie. Wanneer je deze behandeling gebruikt geniet je van een bescherming van binnenuit je houten vloer. Olie blijft namelijk niet op de vloer liggen, maar trekt juist diep in het hout. Zo ontstaat er geen beschermlaag van buitenaf, maar juist van binnenuit. 

Het grootste voordeel van deze behandeling is dat de natuurlijke uitstraling van het hout goed bewaard blijft, dat is natuurlijk top! Dit terwijl je houten vloer door deze behandeling wel erg goed beschermd is tegen allerlei soorten vuil, vocht en stof. Als kers op de taart zijn deze oliën beschikbaar in allerlei soorten kleuren, waardoor je jouw vloer de gewenste uitstraling kunt meegeven. 

Voordelen:

 • Doordat de olie tot diep in het hout doordringt, geniet je van een zeer goede bescherming.
 • Deze afwerking beschermt je houten vloer tegen allerlei soorten vuil, vloeistoffen en stof. 
 • Geef je houten vloer de gewenste uitstraling mee: de olie is verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren. 
 • Je blijft genieten van de originele uitstraling van het hout. 

Nadelen:

 • Dit type afwerking zorgt ervoor dat je de houten vloer meer moet schoonmaken en onderhouden, de vloer is namelijk erg gevoelig voor vlekken. 
 • Een houten vloer die behandeld is met olie is erg gevoelig voor vlekken, dus uitkijken wanneer je aan het drinken bent. 

Het behandelen van hout met beits 

Als je kiest voor het behandelen van je houten vloer met beits, dan kies je voor een vergelijkbare behandeling als die met olie. Het onderscheid zit voornamelijk in het feit dat de behandeling met beits op waterbasis is en niet op basis van olie. De vergelijking zit vooral in het feit dat ook beits tot diep in het hout doordringt en vanuit binnen een goede bescherming biedt. 

Beits biedt een erg sterke bescherming tegen vloeistoffen, uv-straling en uitdroging, vanwege het feit dat het op waterbasis wordt gemaakt. Nog een aantal belangrijke verschillen ten opzichte van de afwerking met olie zijn: een houten vloer die behandeld is met beits vergt minder onderhoud en je hoeft je minder zorgen te maken over vlekken in je vloer.

Voordelen:

 • Nadat je beits hebt aangebracht op je houten vloer zal het niet lang nodig hebben om te drogen. 
 • Waar andere afwerkingen een bepaalde lucht afgeven, geniet je bij een afwerking met beits van minder lucht. 
 • Vocht trekt niet in je houten vloer doordat de afwerking met beits een vochtregulerende werking geeft aan je vloer. 

Nadelen:

 • Deze afwerking biedt een beschermende laag die niet heel lang standhoudt. 
 • Je houten vloer kan door het gebruik van waterbeits gaan afbladderen of zelfs gaan scheuren. 

Het behandelen van een houten vloer met lak

Deze afwerking wordt voornamelijk toegepast in ruimtes waar veel activiteit plaatsvindt. Wanneer je je houten vloer behandelt met lak, geef je jouw vloer een beschermende laag tegen allerlei soorten vloeistoffen en tegen vuil van buitenaf. Men noemt zo’n type laag ook wel een ‘filmlaag’. Deze afwerking kenmerkt zich vooral omdat het een erg goede bescherming biedt tegen vocht. Qua uiterlijk heb je keuze uit verschillende afwerkingen, zo kun je kiezen voor een matte of glanzende afwerking. Qua kleuren is er voor ieder wat wils, je kunt kiezen uit een oneindigheid aan kleuren. Door je houten vloer met lak te behandelen kun je jouw vloer de gewenste uitstraling meegeven. 

Voordelen:

 • Een bescherming met lak biedt jouw houten vloer een uitstekende bescherming van buitenaf. 
 • Je vloer is erg goed bestand tegen vloeistoffen en allerlei soorten vuil. 
 • Je geniet van een vloer die weinig onderhoud vergt. 
 • Dit alles maakt een behandeling met lak een erg populaire keuze voor ruimtes die intensief gebruikt worden. 

Nadelen:

 • Wanneer er temperatuurverschillen optreden kan de houten vloer gaan uitzetten, hierdoor kan het gaan afbladderen. 
 • Je kunt de afwerking niet plaatselijk bijwerken, want je moet de houten vloer eerst gaan schuren

Het behandelen van je houten vloer met wax

Geef jouw houten vloer een uitstekende bescherming van binnenuit tegen allerlei soorten vloeistoffen en vuil door je houten vloer te behandelen op basis van wax. Wax, ook bekend als hardwaxolie, is een afwerking bestaande uit een combinatie van olie en was. 

De combinatie van olie en wax zorgt voor een bescherming van binnenuit, maar ook van buitenaf. Olie dringt namelijk tot diep in het hout door en beschermt zo je vloer van binnenuit, terwijl wax zorgt voor een beschermende laag aan het oppervlak van je soort vloer. Dit komt doordat wax in de poriën van de bovenste laag van je houten vloer trekt. 

Voordelen:

 • Je geniet van een vloer met een licht glanzende afwerking, waarbij de houtstructuren goed zichtbaar blijven. 
 • Je houten vloer is erg goed bestand tegen allerlei soorten vloeistoffen en vuil. 
 • Indien nodig kun je de houten vloer plaatselijk goed bijwerken. 

Nadelen:

 • Wanneer je de houten vloer behandelt met wax kan je geen andere kleur aanbrengen, want dan zul je de vloer moeten schuren. 

Is een houten vloer gemakkelijk zelf te behandelen?

Zit je er over na te denken om je houten vloer zelf te behandelen? Dat kan prima, maar het is wel belangrijk dat je beschikt over de juiste informatie. Zo kan het zijn dat je bij bepaalde afwerkingen gebruik moet maken van specifieke machines. Denk hierbij aan een boenmachine. Laat je voorafgaand aan de behandeling altijd goed informeren, bijvoorbeeld door een expert. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid aan de slag gaat. 

Wat erg belangrijk is bij het behandelen van je houten vloer is dat de vloer voorafgaand aan het bewerken volledig droog en stofvrij is. Ga aan de slag met je stofzuiger en met een bezem om je vloer volledig stofvrij te maken. Daarna ben je klaar om te beginnen met je behandeling van de vloer. 

Houten vloer laten behandelen? 

Weet jij van jezelf dat je niet erg handig bent, of beschik je niet over de juiste machines, ervaring of kennis om een houten vloer te behandelen? Dan is het erg verstandig om deze klus over te laten aan professionals. Wanneer je je vloer niet goed behandelt loop je het risico dat je vloer niet goed beschermd is tegen allerlei omstandigheden, zoals vloeistoffen, uv-stralingen of vuil. Je vloer kan zo beschadigd raken en het kan zijn dat wanneer je vloer te beschadigd is, dat je je houten vloer moet verwijderen om een nieuwe houten vloer te leggen. Dat is geen goedkope klus en dat zou erg zonde zijn. Niet alleen van het geld, maar ook van de tijd. 

Heb je allerlei vlekken in je houten vloer gekregen, omdat je houten vloer niet goed behandeld was? Geen zorgen! Lees dan ons artikel over het verwijderen van vlekken uit je houten vloer

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.