Wat is een vinylvloer

Vinyl is eigenlijk de moderne versie van wat vroeger bekend stond als ‘zeil’. Je herinnert je misschien wel het klassieke zwart-witte ruitpatroon in de keuken of het imitatie houtdesign. Maar tegenwoordig heeft vinyl veel innovaties ondergaan.

Vinyl is een type vloer gemaakt van kunststof, vergelijkbaar met een PVC-vloer. Het belangrijkste verschil is dat een vinyl vloer meestal in één grote rol over de hele kamer wordt gelegd. Het moderne vinyl ziet er totaal anders uit dan dertig jaar geleden.

De voordelen van een vinylvloer

Ben je op zoek naar informatie over vinyl vloeren en de voordelen ervan? Dan ben je hier op de juiste plek! Vinyl vloeren staan ook wel bekend als “stille vloerbedekking,” en dat heeft een reden. Deze vloeren hebben namelijk uitstekende geluiddempende eigenschappen, wat betekent dat ze weinig geluidsoverlast veroorzaken. Daarnaast zijn vinyl vloeren zeer gebruiksvriendelijk, zowel qua onderhoud als installatie. Hier zijn enkele voordelen van vinyl vloeren:

 1. Geschikt voor vloerverwarming, omdat ze warmte goed doorlaten en nooit koud aanvoelen.
 2. Beschikbaar in verschillende dessins en kleuren, zoals beton- en houtlook.
 3. Absorberen geluid, waardoor geluidsoverlast wordt verminderd. Dit maakt een vinylvloer erg geschikt voor appartementen.
 4. Kunnen zonder ondervloer worden gebruikt om geluid te dempen.
 5. Gemakkelijk zelf te installeren en te vervangen.
 6. Betaalbaar in vergelijking met andere vloersoorten, dus vriendelijk voor je budget.
 7. Worden strak tegen de vloer gelegd, waardoor je geen plinten nodig hebt voor afwerking.
 8. Bestand tegen vocht, waardoor vinyl tegels ook geschikt zijn voor de badkamer.
 9. Eenvoudig in onderhoud, met minimale schoonmaaktijd.
 10. Bieden veel loopcomfort en zijn zachter dan laminaat– en tegelvloeren.
 11. Hebben een realistische uitstraling, waardoor ze er natuurlijk uitzien en nauwelijks van echt hout te onderscheiden zijn.

Tip: wist jij dat een vinylvloer zeer goed te combineren valt met huisdieren. Het is een goede vloer voor honden en katten.

De nadelen van een vinylvloer

Laten we eens kijken naar enkele mogelijke nadelen van een vinyl vloer, ondanks de vele voordelen die deze vloer met zich meebrengt. Hoewel een vinyl vloer vaak wordt geassocieerd met zeil vanwege bepaalde gelijkenissen, staat het ook bekend om zijn gebruiksgemak, betaalbaarheid en eenvoudige installatie. Hieronder hebben wij de belangrijkste nadelen van een vinylvloer voor je op een rij gezet.

 1. Moeilijk om beschadigingen te herstellen: Als er schade optreedt, zoals krassen of deuken, kan het lastig zijn om deze volledig te herstellen.
 2. Slijtage: Vanwege het dunne materiaal kan vinyl sneller slijten dan bijvoorbeeld parket of tegels, vooral in gebieden met zware meubels of kasten die afdrukken op de vloer kunnen achterlaten.
 3. Onverplaatsbaar na installatie: Nadat de vinyl vloer is gelijmd, is het meestal niet meer mogelijk om deze te verplaatsen naar een andere locatie.
 4. Kwaliteitsverschillen: Er kunnen aanzienlijke verschillen in kwaliteit zijn tussen verschillende soorten vinyl. Dunne vinyl vloeren zijn meestal goedkoper dan dikkere varianten, maar ze zijn mogelijk minder duurzaam.
 5. Statische elektriciteit: In sommige gevallen kan een vinyl vloer statische elektriciteit opwekken. Dit kan echter eenvoudig worden opgelost door de vloer te aarden.

Wanneer kies je voor een vinylvloer?

Wil je weten of een vinyl-vloer bij jouw woonsituatie past? Wij hebben enkele situaties voor je uitgewerkt waarbij een vinylvloer de ideale keuze is.

 1. Badkamer en keuken: Als je op zoek bent naar vloerbedekking voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken, dan is vinyl een uitstekende keuze. Vinyl is van nature vochtbestendig en gemakkelijk schoon te houden, waardoor het perfect is voor deze hygiënische ruimtes. Denk aan het voorkomen van schimmelvorming en het vereenvoudigen van het schoonmaken na morsen of spatten in de keuken.
 2. Gezinnen met kinderen: In drukke huishoudens met rondrennende kinderen kan geluidsoverlast een probleem zijn. Vinyl-vloeren zijn geluiddempend en zeer onderhoudsvriendelijk. Met kinderen die regelmatig rommel maken, is het een opluchting om te weten dat je de vloer eenvoudig kunt schoonmaken met een doekje. Bovendien zijn vinyl-vloeren zacht en comfortabel voor kinderen om op te spelen.
 3. Compatibel met vloerverwarming: Als je vloerverwarming hebt of overweegt om het te installeren, kun je gerust voor vinyl kiezen. Met de juiste ondervloer kan vinyl de warmte efficiënt doorlaten. Dit zorgt voor een aangename warmteverdeling in de kamer. Als je niet zeker weet welke ondervloer het meest geschikt is, kun je advies inwinnen bij een expert om te kijken of je de juiste keuze maakt.
 4. Budgetvriendelijk: Vinyl-vloeren zijn over het algemeen betaalbaar, wat ze tot een budgetvriendelijke keuze maakt. Dit betekent dat je kunt genieten van de voordelen van een duurzame vloer zonder je zorgen te maken over een grote investering.

Onderhoud van een vinylvloer

Vinyl is een van de gemakkelijkst te onderhouden vloerbedekkingen, omdat het geen naden heeft waar vuil en stof in kunnen ophopen. Er is echter één belangrijk aandachtspunt als je vinyl in lichte kleuren hebt: vermijd het dragen van schoenen met rubberen of kunststof zolen op plaatsen waar je veel staat, zoals bij het aanrecht. Het contact tussen deze materialen kan gele vlekken veroorzaken. Ook als je vaak op dezelfde plek op de bank zit met je voeten op de grond, kunnen er gele of bruine vlekken ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn om de oorspronkelijke uitstraling van je vinylvloer te behouden.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.