Hoe leg je laminaat

Een goed geplaatste laminaatvloer kan echt de uitstraling van je huis verbeteren en extra schoonheid toevoegen aan je interieur. Een netjes geïnstalleerde laminaatvloer zorgt voor een gezellige sfeer en gaat lang mee. Als een laminaatvloer echter snel en slordig wordt gelegd, kunnen er na verloop van tijd problemen ontstaan. Denk aan krakende planken, kieren en zelfs kromtrekken van het laminaat. Het correct installeren van je laminaatvloer is daarom essentieel om onaangename verrassingen in de toekomst te voorkomen.

Voordat je begint:

Laat het laminaat minstens 48 uur in de verpakking rusten in de ruimte waar je het wilt installeren. Hierdoor kan het laminaat zich aanpassen aan de temperatuur en vochtigheid van die ruimte. Plaats de planken op een afstand van minimaal 50 cm van de muur. Zet de pakketten niet schuin tegen de muur, maar leg het laminaat plat op de vloer om te voorkomen dat de planken kromtrekken.

Tip: weet je niet precies hoeveel laminaat je nodig hebt? Lees dan dit artikel over het berekenen van de hoelveelheid laminaat dat je nodig hebt.

Tips bij het leggen van laminaat

 • Voor het leggen van laminaat heb je bepaalde gereedschappen en materialen nodig. Zorg ervoor dat je deze paraat hebt, zoals een laminaatsnijder en/of decoupeerzaag, meetlint, potlood, afstandhouders, trekijzer en een winkelhaak of duimstok. Voor je eigen veiligheid is het ook handig om een veiligheidsbril en handschoenen te dragen.
 • Laminaat kan op verschillende soorten ondergronden worden gelegd, zoals vloerbedekking, bestaand laminaat, hout, tegels of beton. Het is belangrijk dat de ondergrond schoon, vlak en droog is voordat je begint met het leggen van je laminaatvloer.

Stappenplan voor het leggen van laminaat

Nu je goed bent voorbereid, volgt hier een stapsgewijze handleiding voor het leggen van laminaat:

 1. Beginnen met leggen van laminaat: Start in een hoek van de kamer en werk naar de tegenoverliggende muur toe. Plaats afstandshouders langs de muren om ruimte te laten voor de uitzetting van het laminaat.
 2. Richting van het laminaat leggen: Wil je dat het laminaat parallel aan de muur loopt (in rechte stroken), begin dan in de linkerhoek van de langste muur. Je kunt ervoor kiezen om het laminaat in de lengte of breedte van de ruimte te leggen. Een handige tip is om het laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron te leggen, zoals het grootste raam. Hierdoor krijg je het mooiste en meest natuurlijke effect.
 3. Laminaat snijden of zagen: Snij of zaag de planken indien nodig om het laatste stuk van de rij passend te maken. Zorg ervoor dat de gezaagde kant tegen de muur komt te liggen. Voor het op maat maken van rechte planken is een laminaatsnijder aan te raden, omdat dit het oppervlak van het laminaat minder snel beschadigt dan zagen. Als je kleine hoekjes uit het laminaat moet halen om obstakels en lastige hoekjes te omzeilen, is een decoupeerzaag onmisbaar om het laminaat op maat te zagen.
 4. Laminaat doorleggen: Als meerdere ruimtes op elkaar aansluiten, is het mooi als hetzelfde laminaat in beide ruimtes wordt gelegd. Dit kun je doen door het laminaat door te leggen, zodat er een geheel ontstaat. Zorg ervoor dat je de planken stevig vergrendelt om te voorkomen dat ze na verloop van tijd gaan bewegen.
 5. Drempelloos laminaat leggen: Als de overgang tussen twee kamers niet helemaal naadloos is, kun je overgangsprofielen gebruiken bij deuropeningen. Dit zorgt voor een mooie overgang tussen de kamers.

Tips voor veelvoorkomende problemen bij het leggen van laminaat

Over het algemeen is het leggen van laminaat niet erg ingewikkeld, maar er zijn enkele valkuilen die kunnen leiden tot problemen met je laminaatvloer. Hier delen we een aantal handige tips:

 • Duur van het leggen: Een veelgestelde vraag is hoelang het duurt om laminaat te leggen. Ons belangrijkste advies is om de tijd te nemen. De tijd die nodig is om je laminaatvloer te leggen, hangt af van de grootte van de ruimte en je ervaring. Het leggen van laminaat in een gemiddelde slaapkamer kan enkele uren tot een dag in beslag nemen. Als je een specifiek patroon wilt leggen, zoals het populaire visgraatpatroon, kan het leggen langer duren. Als je geen ervaring hebt, schakel dan een expert in. Het verkeerd leggen van laminaat zorgt alleen maar voor problemen. 
 • Laminaat verwijderen en hergebruiken: Laminaat kan meestal worden gedemonteerd en hergebruikt als je voorzichtig te werk gaat. Het is handig om enkele extra planken te bewaren voor eventuele reparaties in de toekomst.
 • Laminaat laten acclimatiseren: Een veelvoorkomende fout is het niet laten acclimatiseren van het laminaat voordat je het legt. Het is belangrijk om het laminaat enkele dagen in de ruimte te laten acclimatiseren. Hierdoor kan het zich aanpassen aan de temperatuur en vochtigheid van de omgeving.
 • Laminaat onderhouden en repareren: Regelmatig stofzuigen en schoonmaken helpt je laminaat in goede conditie te houden. Als je vloer tijdens of na de installatie beschadigd raakt, kun je de beschadigde planken vervangen. 
Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.