Linoleumvloer verwijderen

Een linoleumvloer gaat vele jaren mee, maar er komt een moment waarop je hem wilt vervangen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je naar een nieuwe woning verhuist waar al linoleum ligt, maar je liever een andere vloer wilt. Het verwijderen van een linoleumvloer kan een behoorlijke klus zijn.

Als je geen zin hebt in een langdurige taak die je humeur niet ten goede zal komen, is het vaak beter om de klus uit te besteden. Dit is vooral het geval als je al afspraken hebt gemaakt om een nieuwe vloer te laten leggen en de tijd begint te dringen.

Hoe is een linoleumvloer samengesteld?

Een linoleum vloer bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag is gemaakt van een soort plastic en is meestal vrij eenvoudig te verwijderen.

Onder deze bovenste laag bevindt zich een laag van synthetisch materiaal, papier of vilt. Deze laag kan plakkerig zijn en het kan een behoorlijk lastige klus zijn om deze te verwijderen. Vaak moet je dit laagje voor laagje voorzichtig met een plamuurmes losmaken.

Voorbereiden voor het verwijderen van de linoleumvloer

Het verwijderen van linoleum is het makkelijkst als de kamer leeg is. Zorg er dus voor dat je alle meubels en andere spullen zoveel mogelijk uit de kamer haalt.

Tip: Als je een tuin hebt, kies dan een droge dag om de klus te doen, zodat je tijdelijk meubels naar buiten kunt verplaatsen. Begin dan met het verwijderen van de plinten.

Als je van plan bent om de plinten opnieuw te gebruiken, leg ze dan in de juiste volgorde neer, zodat je ze later gemakkelijk kunt terugplaatsen. Haal eventuele spijkers eruit met een tang of klauwhamer.

Zorg ervoor dat je de linoleumvloer in stroken verdeeld

Het is vaak niet mogelijk om een linoleum vloer in grote stukken te verwijderen. Daarom is het handig om de klus op te delen door de vloer met een scherp (Stanley)mes in stroken te snijden. Op die manier blijft het werk overzichtelijk.

Soms heb je geluk en kun je bij het verwijderen van de vloer ook de onderlaag meenemen. Dit gebeurt meestal als de vloer niet volledig is vastgelijmd, maar alleen aan de randen. Als dit het geval is, hoef je alleen de linoleum aan de randen bij muren en deuren los te maken en kun je de stroken vervolgens gemakkelijk uittrekken. Soms is het zelfs mogelijk om zowel de toplaag als de onderlaag in één keer te verwijderen.

De ondervloer losmaken

Het verwijderen van de bovenste laag van een linoleumvloer is meestal vrij eenvoudig. Maar het kan wat lastiger zijn om de onderlaag weg te krijgen.

Een handige truc is om de onderkant van het linoleum wat zachter te maken. Dit kun je doen met een stoomapparaat voor behang of een stoomreiniger. Hierdoor wordt het verwijderen van de lijm van het linoleum ook makkelijker.

Als het nog steeds moeilijk gaat om de onderlaag te verwijderen, is het verstandig om een professional in te schakelen. Experts zijn gespecialiseerd voor dit soort taken en hebben er de nodige ervaring in en het juiste materiaal voor. Het is belangrijk om te benoemen dat bij het verwijderen van ouder linoleum soms asbest kan vrijkomen. Als je zelf aan de slag gaat, zorg er dan voor dat je een veiligheidsbril en een mondmasker draagt.

Over de auteur

Ik ben Eva de Woonexpert, en mijn passie ligt in het creëren van duurzame en stijlvolle woonruimtes. Met meer dan 15 jaar ervaring in interieurontwerp en architectuur, heb ik een diepe kennis van wat een huis tot een thuis maakt. In mijn blog deel ik mijn inzichten, trends en tips over hoe je je woonruimte kunt transformeren.

Een belangrijk aspect van modern wonen is duurzaamheid. Volgens een artikel van Milieu Centraal, is het kiezen van duurzame materialen essentieel voor een groene toekomst. In mijn ontwerpen focus ik op materialen die zowel milieuvriendelijk als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Interieurtrends veranderen voortdurend. Zoals besproken op vtwonen.nl, zijn natuurlijke materialen en zachte, aardse kleuren momenteel erg in trek. Deze elementen brengen rust en warmte in elke ruimte, iets wat ik ook in mijn projecten nastreef.

Ik geloof dat een goed ontworpen huis meer is dan alleen een plek om te wonen; het is een plek waar je jezelf kunt zijn en tot rust kunt komen. Met mijn blog hoop ik je te inspireren en te informeren over de eindeloze mogelijkheden in de wereld van wonen.